Fekete, fehér, vörös szín a házban

Fekete, fehér, vörös szín a házban

Fekete

A fekete a víz elem színe. Ide tartozik minden sötét árnyalat. A sötétet a karrierrel, az emberi kapcsolatokkal párosítja a Feng Shui, mely hatással bír anyagi helyzetedre, pénzed áramlásáról, munkahelyi előmeneteledre. A sötét színek segítenek elmélyedni a fontos dolgokban, meglátni az igazi összefüggéseket, a pénz hullámzásának megfelelő irány szabni, súlyt adni a lét anyagi megnyilvánulásainak. Nem ajánlott azonban jelentős anyagi előrejutás érdekében túl sok mértékben sötétbe burkolózni, mondván, minél sötétebb a környezet, annál mélyebb a tenger, melyből a pénzt kihalászhatod. Gondolj a Jin-Jang szimbólumra: a mohó pénz- és hatalomvágy egy ponton túl az ellenkezőjébe csap át, felemészti manipulátorát.
A sötétség ránehezedik az emberre, és végül nehezen ereszt. Súlyánál fogva mélybe húz.

A sötét színek visszafogottságra intenek, keveseknek jutna eszébe, pl. egy mélyzöld irodában hangoskodni, viháncolni. Úgy képzeljük, az iroda gazdája bizonyára nagy tiszteletnek örvendő, komoly üzletember, aki megköveteli, hogy nagyra becsüljük.

Aztán, persze, a valóságban nem mindig van így, de ki merne látatlanban kockáztatni.
Az anyagi fölény pedig még a pénz gazdájának sem jelent mindig boldogságot, sőt sok esetben a jómód készteti az embert zárkózottságra, mogorvaságra.

A fekete lehet divatszín is, de ha nem akarod, hogy minduntalan rákérdezzenek, ki gyászolsz, egészítsd ki mindennapi öltözeted vidám színekkel! Túl hosszú ideig viselt fekete ruha depresszív hangulatot kelt.

Nekem bőven elég a hosszú, fekete télikabátom, amit tavasszal már úgy várok, hogy letehessek.
Öltözködésben az alkalmi eleganciának maximálisan eleget tesz.

Gyerekeket ne öltöztess feketébe, rossz hatással van fejlődésükre. A fiatalok néha trendinek tartják, néha lázadásukat, különbözőségük fejezik ki vele. Később a fekete öltözet alkalmas lehet a távolságtartás, visszahúzódás diszkrét kifejezésére. Általában véve nem szeretjük a feketét, az idő előrehaladtával, talán, egyre kevésbé, mert az elmúlást juttatja eszünkbe. Holott ez is része az életnek. Aki menekül a fekete szín használatától, értésére adja a világnak, hogy fél minden elmúlástól, nehezen enged el magától.

A víz elemet erősíti a fém elem, a fehér, ezüst- a szürke, arany-színek. A víz elemet gyengíti a tűz és a Föld elem, vagyis a piros árnyalatai valamint a sárgák, és a barna tónusai. A víz elemet tompítja, nyugtatja a fa elem, a zöld szín árnyalatai.

Fehér

A Feng Shui szerint a fehér a fém elem színe. Táplálja a vizet, ezért összefüggésbe hozható vele. A fémet leggyakrabban a pénzzel azonosítják, a csengő érmével, mely az egyedülálló emberek életében általában dobogós helyen szerepel. Nem akarok ezzel senkit megbántani, de az esetek többségében az emberek azért maradnak egyedül, mert karrierjük, személyiségépítő törekvésük erősebb családalapítási kedvüknél, és ezzel szoros összefüggésbe hozható mérsékelt alkalmazkodóképességük. Manapság sok vita folyik arról, kell-e, vagy mennyire kell alkalmazkodni másokhoz, és mennyire fontos az, hogy megalkuvások nélkül éljük le életünket (szemben szüleinkkel, nagyszüleinkkel). A megfelelő mértékű kompromisszum, szerintem, alapvető része a mindennapoknak, nélküle nagy káoszban élnénk. Eredményes, folyton változó, erősödő, egymást építő kapcsolat eredete a folyton odafigyelő alkalmazkodás.

Ez így talán elég rosszul hangzik, én sem szeretek állandóan máshoz igazodni, viszont e nélkül bizonyára, egyedül élném az életem. Akkor teszem, mikor a helyzet megkívánja. Máskor más teszi meg velem.
A fehér szélsőséges szín, ezért ugyanígy kifejezhet távolságtartást, mint a fekete. Ajánlott mindkettőt árnyalni, az arany középút felé törekedni – alkalmazkodni! – mert könnyen válhat magányossá, aki nem hajlandó ezt megtenni. A pénznél tartottunk, ami az élet fontos kelléke, sokszor értékmérője, lényeges tartozéka.
A fém azonban nemcsak pénzt szülő: fémből készülnek a fegyverek, az ékszerek, dísztárgyak, melyek
dicsőség értéket fejeznek ki.

 

Az érték természetesen sokféle formában jelenhet meg életedben, ezért a fém elem jellemzője a tisztaság, elhivatottság, erkölcs a fém elemi ember életéhez szorosan kapcsolódik az üzleti élet, az éles meglátásuk, ugyanakkor kedveli a lágy formákat, kellemes színeket. A fehér, az ezüst, az arany,
a világoskék – számára letisztult érték megjelenítése. Ezért számít otthona fontos, kellemes helynek, ám elhivatottsága miatt a magány is sokszor része az életének.

A fehér szín dominanciája férfias, Jang jelleget ad a lakásnak, könnyűvé, légiesé teszi. A fehérre festett fal alkalmas kisebb vagy alacsony, ferde falú helységek optikai növelésére. Oldalsó fehér falak széltében, szemköztiek pedig hosszában tágítják a teret. Színes szobákban érdemes a mennyezetet fehérrel meszelni, mely visszaveri a fényt, így nem hat nyomasztóan az egész. A fehér a feketéhez hasonlóan kiváló kontrasztszín.
Egészen más árnyalatúnak tűnik egy barack színű fal fehér kiegészítéssel, mint egy sötétebb. Ugyanakkor kiemelheted vele sötét sarokban megbújó szép zöld növényt, vagy egy sötétbarna komódot.

A fém elemet erősíti a Föld elem, a sárga és a barna színek.
A fém elemet gyengíti a fa és a tűz elem, vagyis a zöld és a vörös megnyilvánulásai.
A fém elemet tompítja, nyugtatja a víz, a sötét színek, a fekete, a kék, a zöld.

Vörös

A vörös a Feng Shui szerint a mindig tevékeny, mozgékony ember színe. Mi jut eszedbe a piros színről? Vér, tűz, élet. Ahol felbukkan ez az erőteljes szín, ott biztosan energiával telített a levegő. A vöröset a Feng Shui az élet forrásának tartja. A tűz melege erőt, bátorságot ad, elhárítja a támadásokat.
Ezért a védekezés, az oltalom színe is. A piros (vér) hatására felgyorsulnak az életfunkciók, a lelassult vérkeringés felpezsdül, a beteg szervezet gyógyulásnak indul. De gerjesztő színek is tartják, amennyiben látványa felkelti a férfiak szexuális érdeklődését, ezért ajánlott a hálószobába „betenni” (ágynemű, függöny, vagy valamilyen szem előtt lévő formában). A vörös színt, mint a fény megfelelőjét hatásosan alkalmazható gyógyterápiában, kiegészítő kezelésként. A konyhában is hasznos szerepet kaphat, mivel segíti az emésztést, ami sokszor helytelen táplálkozási szokások következtében hajlamos lelassulni. A sebek viszont lassabban gyógyulnak tőle. A vörös színek is számtalan árnyalata létezik. Ne ragadj le egynél, bátran próbálkozz mindegyikkel!

Rózsaszín a szerelem területének hangsúlyozására, az energiák vonzására igen alkalmas, ugyanakkor gyógyító hatását tekintve is az elsők között van a sorban. A piros az agresszivitást is eszünkbe juttatja, hiszen lobbanékonyságot, ingerlékenységet vált ki a szín tartós vizuális hatása. Vagyis ez azt jelenti, hogy csak kismértékben, kiegészítőként használd ott, ahol, például, a csí elhárításra van szükség, vagy a tűz elemet szeretnéd erősíteni. A nagy felületeken, rikító árnyalatban alkalmazva valóban türelmetlenné, ingerlékennyé tesz.

 

Más a helyzet, ha hatalmi viszonyok, az erőfölény fitogtatása, hangsúlyozása a cél. A bíborvörös – mint a legmélyebb vörös szín – a méltóság színe;
az uralkodók palástja gyakran készült belőle. Vagy gondolj a vörös szalonokra, a kastélyok bíborszínű kárpittal bevont termeibe!
A bíbor látványa tiszteletet, méltóságot kölcsönzött viselőjének, ami ma sincs másként. Cégvezetők, igazgatók, menedzserek öltönye, kosztümje nemritkán ezt a színt viseli. A pakua térképen a hírnév területének színe a piros.

Nem beszéltünk még a szerelemről, melynek abszolút megfelelője. A szerelmi láz – mely nem mindig azonos értékű a szexuális energiával -,
a szerelmes ember szenvedélye pirosba borítja a világot. A tűz, amit kifejez, kapcsolatban áll a családi tűzhely melegével, ami a biztonságot,
lakhelyet, meleg ételt, a szeretetet jelenti.

Ahol megjelenik a piros szín, ott megjelenik a dinamika, a lendület, az aktív cselekvés; viszont, ha túlzásokba csap át, kapkodás, rendszertelenség, felületesség válik belőle.
A tűz elemű embernek ugyanúgy szüksége van a korlátokra, mint a túl világos, fényes tűz elemű helységeknek. A tűz elemű ember ugyanis meg van elégedve önmagával, ami határozottságot, elismertséget is jelenthet számára, de nem jó, ha ebben a bizonyosságban sokáig fürdeti magát, mert a magabiztosság önteltséggé válik az idők folyamán! Ugyanakkor a vörössel azonosítjuk a veszélyt, a romboló természeti jelenségeket, és vörös az alvilág is. A harc, a lázadás minden korban egyenlő volt a vörös színnel. Ma a KRESZ-táblák piros színnel határolva hívják fel a figyelmet a közutak veszélyes helyeire.

A tűz elemet erősíti a fa elem – ugyanis a fa eteti a tüzet -, tehát a zöld és a világoskék színű. A tűz elemet gyengíti a fém és a víz, vagyis a fehér, ezüst, arany, valamint a kék, fekete. A tűz elemet tompítja a föld, vagyis a barna és a sárga árnyalatai.

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*