Fák, bokrok,cserjék a kertemben

Fák, bokrok,cserjék a kertemben

Ha jól élnek a növényeid, jó a kerted energiaellátása. Ha jól élnek a növényeid, azt jelenti, gondozod őket, tehát időt és energiát szánsz rájuk.
Ezért azok is időt és energiát szánnak rád, mikor egészséges gyümölcsöket teremnek, vagy teljes színpompájukban virágoznak. Ha nem élnek jól növényeid, elszáradtak, satnyák, semmire valók, akkor rossz a kert energiaellátása, és rossz a házi is, mert a kettő nem választható szét. Ha nem élnek jól a növényeid, azt jelenti, nem gondozod őket, nem szánsz rájuk időt és energiát, ezért azok sem szánnak rád.

 

Az ideális kert pont az, ami számodra az. Vannak útmutatásai a Feng Shui-nak, ám a harmónia mindenkinél a belső világban rejlik.
Ha szükséges, eligazít az előnyös és kevésbé előnyös növények között, de enélkül is kiváló kertet varázsolhatsz köré.

 

Fák

 

A fa is csak ember, mondod, és mosolyogsz azon, mennyire hozzád tartoznak kerted öreg, göcsörtös törzsű fái. Az első rügyfakadástól kezdve a teljes lombhullásig figyeled minden napjukat, mert mindig gondoskodnak róla, hogy új arcokat mutassák, még szebbek, még nagyobbak, még oltalmazóbbak legyenek. Mintha tudná a hangulatos kis fűzfa, miért oda ültetted a terasz végébe, mert alig két év elteltével igazán büszke sihederré fejlődött, és oltalmazón borul a korábban védtelen teraszra.

 

Nem kell hinni a Feng Shui-ban ahhoz, hogy a növények úgy fejlődjenek, hogy pozitív energiát közvetítsenek a házra. Csak jól kell tartani őket.
Azt pedig nem Feng Shui – mondom, miközben tudom, hogy itt minden összefügg mindennel. Formájuk, méretük, fajtájuk a Feng Shui szerint befolyásolja a kert energiamezejét.

Magányos fát nem érdemes a ház elé ültetni, riasztó egyedülléte miatt. Abban az esetben viszont, mikor hiányt kell pótolnia, teljesen rendben van.
Ez az „L” alakú házak esetén szokott előfordulni. Egy egészséges fenyőfa itt kiegészítheti a ház csonka sarkát. Legjobb orvosság persze a kerti lámpa,
az egyensúly megteremtésére, ám ha szemre is tetszetős, és a fal méretei sem nőnek túl a házon akkor betölti szerepét.

 

A fák akkor hoznak pozitív csít a kertbe, ha megfelelően táplált talajban, egészségesen növekednek. Metszeni nem igen kell őket, a Feng Shui a természet rendjébe való beavatkozásnak tartja, eltekintve azoktól az esetektől, mikor oka van a megnyirbálásnak. Balesetveszély, szomszédba átnövő, vagy mondjuk rossz helyen levő fa esetén. Semmilyen szabály nem tiltja meg, hogy kivágj egy fát, ha ennek oka van, ám jobb tudni, hogy azok a növények, melyek fejlődésének természetes folyás engedsz, híven tükrözik a ház belső életét.

 

A szépen növő fák, bokrok, virágok elárulják az arra járóknak, hogy a házon belül béke uralkodik, szeretet. A folyton elszáradó, lassan növő, problémás fák bizony könnyen utalhatnak a belső válságra, a harmónia megbomlására, az energia elakadására. A fa a védelem szimbóluma, ezért a ház háta mögött szerencsés néhány magasabbra növő fajtát ültetni. Egyébiránt a fa lombja nyári melegben természetes árnyékot nyújt, esztétikusabb és olcsóbb a kertnek ezt az adottságát kihasználni, mielőtt komolyabb árnyékolási megoldásokba fektetnéd a pénzedet. Amikor azon gondolkodsz, milyen fák népesítik be jövendő kertedet, vagy pótolni szeretnéd a túl üres részeket, vedd figyelembe az adott kertszakasz elemét, melyet a tájolása, illetve a Törekvés iskola szerint a bejárat irány a határoz meg.

 

A lombkorona alakja, a termés színe, a fa magassága mind fontos információt jelentenek ez ügyben. Érdemes örökzöldeket is ültetni, ezek a hideggel és barátságban vannak. Hóesés után kevés szebb látványt találni a természetben, mint a hótól roskadozó, csipkézett lombú fenyőfákat.
A gyümölcsfák jang energiával rendelkeznek, a szabadság, a jólét szimbólumai, sőt, még az egészséget és ide vehetjük. Nem tudom, milyen szomszédaid vannak, remélhetőleg a fásítást nem értékelik támadásnak, pláne, ha éppen a teraszukat takarnád ki a nap elől. Jó, beszéld meg velük a terveidet, de azt is, ha éppen egy korábbi kellemes árnyat adó fát szeretnél valami miatt eltüntetni az útból. Nem is hiszed, mennyi bosszúság és félreértés származik a nem megfelelő kommunikációból.

 

Cserjék, bokrok

 

A bokrok igazán ideális térelválasztó elemek. Amennyiben hajlandó vagy szomszédsággal a jó viszonyt ápolni, teljesen érthető módon – szükséged van az elhatárolódásra is, nem kívánod, hogy lépten-nyomon egymás szemei előtt kertészkedjetek, vagy kerti partizzatok, nagyon kellemes megoldás a sövénybokor telepítése. Természetes, formálható, és korántsem olyan végleges, mint a tégla, vagy betonfal. Kerten belül is a legjobb módja az egyes kertrészek elválasztásának. A cserjék, méretüknél fogva díszítő jellegűek jellegüket aknázhatják ki, miután a kis suttyókat váratlan szerencséjük a kertedbe vezérli. Őszi színváltásuk fenséges látvány, az élő energia működésének jele.

 

A ház közvetlen közelében nem szerencsés semmilyen magas növényt nevelni. A kb. 1 m magas bokor, úszó cserje viszont nem gátolja a házba érkező csít a továbbjutásban. Ahhoz, hogy minden szempontból megfelelő kertet alkoss, nagy türelem és érzékenység kell. – Van egyáltalán olyan, hogy minden szempontból megfelelő kert? – Nincs. Mint különböző, így aztán minden bizonnyal minden esetben lenne mit kritizálunk egymás otthonában. 

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*