Terményes-veteményes

Terményes-veteményes

Ha van kedved, talán nem áll tőled távol a veteményes létesítése. Igaz, hogy több gondozást igényel, rendszeres odafigyelést, ám ettől válik értékesebbé az a táplálék, melyet nyújt. Nem baj, ha nem elég nagy ahhoz, hogy a család egész éves zöldség szükségletét állása, nem is ez a lényeg.

A zöldségek, gyümölcsök termesztése élővé teszi az egyébként dísznek szánt kertet. Egy kis veteményes sarok a ház közelében az otthonosság érzését, az anyai gondoskodás melegségét leheli a ház köré. Jelzi, hogy az itt lakók szoros kötődésben élnek a természettel, tudják, mik azok az előnyök, melyet nem csak érdemes, hanem meg is kell ragadni.

A föld táplál minket, és nem a piac, meg a hipermarket. Ami oda eljut, nem biztos, hogy ugyan azzal a tartalommal jut el hozzád, mint amit gondolni vélsz. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy ha teheted, olyan növényeket, zöldségeket, gyümölcsöket vásárolj, melyek lakóhelyed környékén termettek.
Ezek az elsődleges hordozói az egészséges életnek, az életenergiának.

Mivel van kertem, törekszem rá, hogy legalább a leggyakrabban használt zöldségeket meg tudjam termelni. Sokszor befaragtam velük persze, de talán most már, pár év tapasztalatával, mondjuk inkább gyakorlásával, kialakulni látszik, a kertnek melyik felét részesíti előnyben a répa, és melyiket a padlizsán. Mit akarok ezzel mondani? Talán azt, hogy ha kitartó vagy, a növények megtalálják a helyüket, s nem érdemes bosszankodni, ha a pár négyzetméteres veteményeskertben a petrezselyem elég satnyára sikeredik. Vess, vagy ültess helyette mást, amiben több örömöd leled.

Nem beszélve ugyanakkor a túlvegyszerezett növények kérdéséről, mely továbbra is csak kérdés marad, ha nem magad termeled, vagy nem biztos helyről vásárolod. A biogazdálkodás nehéz kérdés, mert mi dönti el, hogy egy növény teljesen bio-e, nem is akarok abba belemenni, mekkora területek szükségesek ahhoz, hogy a földben ne szivárogjon át semmilyen kemikália. Úgy gondolom – nem biztos, hogy ebben megegyezik a véleményünk -, hogyha már a direkt vegyszeres permetezést el tudom kerülni, ha bármit is tettem azért, hogy egészségesebb táplálék kerüljön az asztalunkra, az már ér valamit. Amit én termelek, azt tudom, honnan származik…

Az ismeretlen helyről érkezett növények, külföldi gyümölcsök, narancs, kivi bármilyen vitamindúsak, nem helyettesíthetik a helyben termelt jó kis almát. Nem beszéllek le ezekről, mi is eszünk ilyesmit, de azzal a tudattal, hogy nem azt az életenergiát tartalmazzák, nem azt a levegőt szívták, mint én.
Minél közelebb termett egy növény, annál értékesebb. Így gondolom, nem biztos, hogy igazam van, de szerintem a természet a világ minden csücskében gondoskodik az ott lakók táplálásáról, gyógyításáról – amennyiben a távoli helyekről származó csodanövényeket hoznád fel ellenpéldaként.

A konyhakert hasznos, energetikai szempontból rendkívül előnyös része a kertnek. Példázza az élet körforgását, és fejlődését, növekedést, beérést, és elmúlást. Gyerekek részére lehet egyéni, névre szóló kis kertet is elkerekíteni, saját kezükre bízva azt. Mivel a veteményes nemcsak praktikum, hanem az alkotás fogalomkörében is megállj a helyét, amennyiben szíved csücske a dolog, kerülhet a kert délnyugati, vagy Szerelem területre, de még jobb a nyugati, vagy a Gyerekek szektorban. A helyi adottságok persze előbbre valók, mint a Feng Shui szabályai, ezért nehogy abba a hibába ess, hogy akkor is a nyugati területen kertészkedsz, ha az a legárnyékosabb pontja a kertednek. A veteményezés előtt egy picit nem árt utána olvasni, melyik növény milyen körülmények között fejlődik egészségesen. Nem mindegy, milyen társulásban nőnek, milyen messze egymástól, mennyire napos, mennyire árnyas részem. A föld minősége, tápanyagellátása, nedvessége is meghatározza, túléli-e az idei nyarat az amúgy is magasan palántált paradicsom…

Kezd megszokottá válni, hogy fűszernövényeket sem szárított formában, papírzacskóban szerezzük be a nagyáruház polcairól, hanem magunk termesztjük, dédelgetjük, még a lakótelepi lakás konyhaablakában is. Ez nagyon örvendetes. A kertben nevelt gyógy- és fűszernövények és bekerülhetnek a télire az ablakba, megfelelő körülmények között így télen is friss bazsalikomot szórhatsz a mártásba.

A Feng Shui szerint a gyógynövények termesztésére a kert déli, meleg, napsugaras oldala megfelelő. Ezek általában jól tűrik a szárazságot, emiatt sziklakerti növényként is megállják a helyüket. Mivel egyik-másik igen gyorsan terjeszkedik, feléli más növények elől a tápanyagot, ezért átgondolás nélkül sem érdemes mindenféle magvakat elszórni azzal, hogy majd csak lesz belőlünk valami. Úgy elszaporodnak, hogy kiirtani és alig tudod majd.

Mi a helyzet a komposztálóval? Nincs ilyened? Rendkívül hasznos, környezetkímélő, környezetbarát megoldás, hiszen egyrészt nem a szeméttelepen rohad el az értékes szerves anyag, másrészt visszakerülve a talajba javítja annak minőségét, hozzájárul a következő növény nemzedék egészséges fejlődéséhez.

A komposztálásnak is külön tudománya van, nem nagy ördöngösség kitanulni csínját-bínját. A falapokból összeállított komposztálóba belekerülhet a lenyírt fű, fák lemetszett ágai (összedarabolva), a kidobásra ítélt nyári növények, konyhai szerves hulladék (mint növény héj), ha ezek még nem indulnak rothadásnak. Az őszi avar is hasznos része lehet a természetes körforgásnak, kivéve a diófa levele.

Maga a komposztáló láda, ha szakszerűen van összeállítva, lehet nagyon esztétikus, egyáltalán nem kell szégyellni, eldugni, észrevétlenné tenni.
Igaz, nem is a ház mellett van a helye, de egy távolabbi sarokban, bokrokkal körbevéve ideális. Igazából, a Feng Shui szerint a helyesen kezelt komposztáló bármely területen jó helyen van. Állapota összefüggésbe hozható az adott életterület színvonalával. Általában véve nem érdemes negatív gondolatok a társítani hozzá, hiszen az új élet fejlődéséhez szolgáltat segédanyagot, táplálékot.

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*