Zöld, sárga, kék szín a házban

Zöld, sárga, kék szín a házban

Zöld

A zöldről nagyon gyorsan a természet jut eszünkbe, és mindaz, amit a természet képvisel. Ugye? Dolgozó szobám ablaka erdőre, szőlőre, vagyis sok-sok zöldre néz. Asztalon sokáig az ablaknak háttal állt, én jóformán a barack színű falat bámulhattam gondolkodás közben, amit egy idő után nagyon megelégeltem. Elfordítottam az asztalt úgy, hogy ki lássak az ablakon. Tudod, mit figyeltem meg? Miközben egy újabb gondolatmeneten gondolkodtam, mindig kitekintek a kinti világra, és a szavak sokkal gyorsabban jutnak az eszembe, mint azelőtt. Vagyis jobban megy a munka. A zöld szín számomra energetizáló hatású, holott a zöld a pihenés, megnyugvás színe. Mivel azonban szigorú kategóriák nem léteznek – hiszen minden összefügg mindennel! -, Ezért a zöld a frissesség, a tavasz, az új hajtások színképe is, mely nálam az alkotás folyamatában segít. A fa elem színe a zöld, kékeszöld. A fa táplálja a tüzet, ezért a zöld és a piros túlsúlya nyomasztóan idegesítővé válik egy idő után. A lendület átcsap agresszivitásba, a lelkesedés indulattá torzul.

 

A természethez kapcsolható fogalom az egészség. A pakua térképen a család-egészség területének színe a zöld. Ez azt jelenti, hogy aki harmóniában él a természettel, az harmóniában él önmagával, így egészsége töretlen, vagy legalábbis elegendő eszközzel rendelkezik a természet egyensúlyának fenntartásához. Gondolok itt a természeti törvények betartására – Nap, levegő, gyógynövények, vízvezető mozgás törvénye -, és a környezet maximális megóvására.

 

A zöld a kezdet, vagyis a reggel, a tavasz jelképe, így minden újrakezdés forrása. Amikor új életet kezdesz, vagy egy komoly szakítás után nagy lendülettel vágsz neki a megannyi kihívást tartogató életnek, öltözz zöldbe vagy zöldeskékbe, világoskékbe! Vigyázni kifejezetten érdemes zöld ruhában, ha azt szeretned, hogy könnyebben jusson eszedbe a megtanult anyag. Üzletkötőként is más hatást érhetsz el zöldbe öltözve; ügyfeleid kénytelenek lesznek odafigyelni rád, figyeld csak meg! Ha nem színed a zöld, természetesen ne erőltesd magadra csak azért, mert a Feng Shui ezt tanácsolja.
Újabb negatív élményekre valószínűleg nincs szükséged, ezért, ha úgy érzed, hogy a barackvirágszín sokkal jobban kifejezi életkedvedet, reményeidet, válaszd azt, illetve bármelyik szint, amelyik számodra frissesség megfelelője.

A zöld árnyalatai eltérő jelentést hordoznak, más-más személyiséget fejeznek ki. A halványzöld az éretlenség szimbóluma, a fazöld a biztonságos nyugalom jelképe, a haragoszöld tiszteletet kelt, egy fokon túl pedig már taszít, távolságot tart. Víz elemmel együtt – feketével, sötétkékkel – komornak, zordnak hat. A zöld szín túlzott, nagymértékű használata viszont negatív hatást kelt, különösen a sötétzöldé, mely zárkózottságra, rosszindulatra vall.
A fa elemű ember folyamatosan fejlődik, változik, megállíthatatlanul tör újabb célja felé, akár az ágaival égbenyúló fa.

A fa elemet erősíti a víz, a sötétkék, a fekete. A fa elemet gyengíti a fém, vagyis a fehér, ezüst-, arany-, valamint a föld, a sárga, barna színek.
A fa elemet tompítja a tűz elem, a rózsaszinttől a bíborig terjedő intervallumban.

 

Sárga

A sárga a föld elem színe. Az érettséget, az őszi természetet testesíti meg. Ilyen értelemben a nyugalom, az örök hatalom megfelelője. Gondolj az aranyra, ami a fém színe, ugyanakkor olyan sárga, mint a Nap, és hosszú életet, halhatatlan hírnevet hoz. A Föld színeként kapcsolatban áll mindennel.
A Föld a központ, a biztonság, az energiaforrás, az eredet. A sárga a zöldhöz hasonlóan a remény, az újrakezdés színe, ám a sárga sokkal, több kíváncsisággal, szabadságvággyal, eredeti ötlettel ruházza fel azt, aki neki akar vágni az új dolgoknak.

A tudásvágyat szimbolizálja, mely bölcsességgel felvértezve nagyobb magabiztosságot kölcsönöz viselőjének. Jótékonyan hat az idegekre, elmulasztja a rosszkedvet; színterápia vagy a depresszió tüneteinek enyhítésére használják.

Sárgába általában tavasszal öltözöl, ugye? Vagy inkább nyáron? Mit jelent ez? Azt, hogy nyitott vagy az új kapcsolatokra, szívesen barátkozol, természeted közvetlen, hívogató. A sárga színű házak lakói –
ha nem olyan hókadt halványsárgák – általában nyitott emberek, akik valószínűleg kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, és az új felé maximális érdeklődéssel fordulnak.

 

Persze, a sárga árnyalatait is eltérően értelmezhetjük a színek jelképrendszerében. A rikító sárga kihívó, durva, közönséges – a kapcsolatfelvétel direkt módjára hívja fel a figyelmet. A kellemes narancssárga viselése bátorító, vonzó, kiegyensúlyozott személyiségre vall. Még a halvány, alig citromsárga beteges hatást kelt, mint akikben pislákol valami élet. A szín jellemzőket természetesen nem szabad kategóriaként kezelni, abszolút szín fölény egyébként sem fordul elő gyakran, mindig csak kombinációban, árnyalatokban. A domináns szín is lehet nagyon durva, a személyiséggel diszharmonikus, mégis a megfelelő kiegyensúlyozása, vagyis kiegészítők használatával kellemes összhatás érhető el. Gondolok itt egy ridegnek tűnő sárga fürdőszobára, amit kellemes melegséggel varázsolhatsz el – képzeld el növénnyel, barna tükör kerettel, szekrénnyel vagy polccal.

Ugyanez érvényes az öltözködésre is. A fehér bőrű emberek nem szívesen vesznek fel sárga ruhát, mert sápaszt, mert betegség benyomását kelti.
Viszont sokan vannak, akiknek mégis a sárga a színük, akár a Feng Shui szerint, akár mert ez áll hozzájuk közel. Ha te is éppen sárgaimádó vagy, nehogy hagyd magad lebeszélni róla csak azért, mert önmagában nem áll jól! Ma már mindenféle színösszeállítás divatos: pöttyös, csíkos, kockás minta egyaránt szóba jöhet; azok is, amiket 10-20 éve még kinevettünk volna. Szóval, ha molettebb vagy, mint szeretnéd, és sárgába kívánsz öltözni, mit szólnál egy hosszában csíkos barna ruhához? Ha vékony vagy, lehetnek ezek zöld nagy pöttyök is, vagy kék vízszintes csíkok. A sárga egyébként nagyon sok színnel alkot kellemes párost (miért van ez?), bármilyen kiegészítőként jól mutat az öltözetben (nyaklánc, kendő, harisnya, cipő, szemüveg, táska stb.).

Ha gyakran öltözöl a sárga erősebb árnyalataiba, ne csodálkozz, ha életed dinamikusabb, mint szeretnéd. Ha viszont kevesebb öröm jut részedül, kicselezheted a sorsod – ami, persze, nem igaz, viszont befolyással lehetsz saját energiameződ erősségére -, és használj minél többször citrom- és narancssárga ruhákat, kiegészítőket. Aztán ne csodálkozz ám, ha felgyorsul az élet körülötted! Pirossal keverve erős mozgalmasságot kelt, folyamatosan tettrekészséget kölcsönöz viselőjének. A lakásban csak kiegészítője lehet a sárga szobáknak a piros, amit gyerekszobában tudok elképzelni, vagy még ifjú házasok nappalijában, mert a kettő együtt annyira harsány, hogy elűzi a nyugalmat.

A föld elemet erősíti a tűz, a piros és árnyalatai. A föld elemet gyengíti a víz és a fa, vagyis a sötét színek és a zöld, kék.
A föld elemet tompítja a fém, a szürke, fehér, ezüst.

 

Kék

A kék a víz elem színe csak úgy, mint a fekete. A víz visszatükrözi az ég kékjét. Néha viszont sötétnek, feketének hat. Ami a megingathatatlan hatalom szimbolikus színe. Mivel a kék a csend, nyugalom és hűvösség, lecsillapítja a stressz által felborzolt idegeket. Nálunk a nappali lett kék a közelmúltban. Nem tudnám megmondani, miért, de valami a kék felé vonzott. Így alakult. Nappalink északkeleti fekvésű, tehát napfény csak a reggeli órákban éri, így sötétnek mondható, mégis kék ülőgarnitúrára cseréltük a régi rózsaszín árnyalatút. A kék nem meleg szín, vagyis összhatását tekintve nappalink nem lett melegen hívogató, mely talán az egyetlen nyugodt hely a házban. Itt béke van és nyugalom, rend, és ami nagyon fontos a nyári hőségekben: kellemes hűvös. Csendes beszélgetések, zenehallgatás, tévézés helyszíne.

A kék vonz a pihenésre, elmélkedésre. Mivel ezt a színt az éggel azonosítjuk, a transzcendentális gondolatokban való elmélyülésre is alkalmas.
Általában a kék szín hidegséget sugároz, távolságtartást, ugyanakkor tiszteletet. Alkalmas színe lehet a hálószobának, amennyiben többnyire pihenésre használod. Szerelmi fészekbe nem ajánlom. Öltözködésben is nagyon kedvelt szín, talán mert reményt, vágyakozást fejez ki. Segít jobb hangulatra váltani. Amivel azonosítjuk az álmokat, a megbízhatóságot, a tisztaságot, a hűséget, vagyis egyértelműen pozitív szín. Árnyalataiban a világoskék a fiatalság, az ártatlanság színe. A sötétkék mélyebb jelentést, meditatív hajlamot akar. Én nagyon szeretem, pedig nem ez a Feng Shui szerinti színem.

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*