Szürke, ezüst, arany, barna, terrakotta, lila szín a házban

Szürke, ezüst, arany, barna, terrakotta, lila szín a házban

Szürke

 

Így elsőre jellegtelen színnek mondanánk. Se ilyen, se olyan, csak szürke. Mintha a szürke lenne a színek hiánya. Vagy azok egyvelege.
(Gondolj a színes gyurmára, ha mindet összegyúrod!) Ha az időjárást veszed figyelembe, és szürke odakint a táj, akkor esik az eső, vagy köd van, vagy tél. Ebben nem találsz sok pozitív elemet. (Pedig van, de az nem a színekhez tartozik.) Öltözködésben szolid visszafogottságot, semlegesség jelképez, melynek sok esetben nagyon nagy jelentősége lehet. A rejtőzködők színének is tartják, hiszen segít a névtelenség homályában maradni: ki figyel oda egy szürke kisegérre? Ha nem tudatos ennek a színek a kiválasztása, miközben erősen gyötritek egymást a magánnyal, gyorsan cseréld le a ruhatárad, és színezd ki környezetedet is. A szürke emberek nem váltanak ki feltűnést, ezért nyugalomban élhetnek, ám de nem is figyel oda rájuk senki.
Ellenben kiváló kiegészítő szín. Kiemeli a harsányabbak jelentőségét, tompítja az erő sárgát, pirosat, feketével pedig igen elegáns. Én ezek miatt a tulajdonságai miatt szeretem.

 

Ezüst

 

Így mindjárt a szürke után kell beszélnünk erről a színről, hiszen a kettő majd hogy nem ugyanaz. Az ezüstről az ékszer, a pénz, a hatalom jut eszünkbe. Mint szín, talán kevésbé játszik szerepet otthonaink színösszeállításában, ám az ezüsttárgyak annál inkább a rang, a hatalom szimbólumai.
Hivalkodó szín, melyről másodjára az ezüstmetál autók jutnak eszembe, melyeken vakítóan csillog a Nap. Státusszimbólum.

 

Arany

 

Jelentőségében megelőzi az ezüstöt. Az arany igazi hatalmi szimbólum. Királyi trónusok, koronák, jogarok, paloták belső építészeti megoldásai mindenről árulkodnak. Mint fém, értékhordozó, és értékálló, mióta világ a világ.
A jólét megtestesítője. A Feng Shuiban a fém elem színe, mely azt mutatja, hogy a fém elemű ember számára különösen kiemelt jelentőséggel bír a pénz. Annak megszerzésére hivatott tulajdonságokkal rendelkezik. A gazdagság kinek jó dolog, kinek hatalmi eszköz, ki neki hiúság. Úgy értékeld az aranyat – és az arany színt -, amilyen a viszonyod hozzá.
Ha pénznek tekinted, semmi esetre sem kell  elutasítanod, – mint „piszkos anyagiak” fogalomkör -, hiszen mindnyájunk életében értékmérőként van jelen, így jobb, ha úgy fogod fel, hogy minden dolognak értéke van: az időnek, a tetteidnek, a szavaidnak. Az életednek. Hogy mi a te saját értékmérőd az, persze, egyéni; nem feltétlenül a pénz, ám jelenleg a dolgok nagy részéhez még pénz által jutunk. Ne ítéld el azt, akinek ez fontos dolog! Valamilyen szinten számodra is az.

 

A vagyongyarapodás érdekében nyugodtan megjelenhetnek lakásod gazdagság területén aranyszínű tárgyak (egyszerre egy). Színében az arany erősen közel áll a sárgához, ami a Föld színe, az elemek körforgásában egymást követik. A föld erősíti a fémet. A föld pedig a pakua térkép központi helyén található, minden dolog eredőjeként. Az arany a napfény szimbóluma az áradó isteni hatalom kifejezője. Ugyanakkor a méz színe is, mely természetes táplálék minden időkben. A mézes sárga színű fal belső melegséggel tölti fel a szobát, kitágítja a teret, szinte vonz, hogy tartózkodj ott minél többet.

 

Barna

 

A barna a föld színe. A védelmet adó anyaföldé. Meleg szín, biztonságot nyújt. Árnyalatai nyugtatják a szemet. A drapptól kezdve a kávébarnán keresztül, a mélybarnáig általában véve harmonizálnak az emberrel. Emberi mivoltunk állandóságát jelképezi. Milyen színű nálad a bútor a nappaliban? Na jó, lehet, hogy – színes, viszont általában véve a barna valamelyik tónusában készülnek. Miért van ez? Talán, mert bútoraink hosszú évekre elkísérnek minket az életben, s mint a változatlanság szimbólumához, ragaszkodunk ehhez a megjelenési formához. Valóban megnyugtat egy sötét tónusú szoba, persze, csak akkor, ha nem túl komor. Magas rangú vezetők, államférfiak dolgozószobáját el sem lehet képzelni más színű bútorzattal, mint barna, fekete vagy sötétzölddel. Ezzel nem is a komorságra, mint inkább a rang állandóságára akarok utalni. És itt van még a csoki barnasága; a csokié, amihez akkor nyúlsz, amikor egy kis vigaszra vágysz. Bánatot és örömet egyaránt olyan jól lehet csokiba fojtani!

 

Terrakotta 

 

Divatos szín lett a barna és a narancs (vörös) keveréke. Az élet színének mondhatjuk, a földről a nap felé emelkedés szimbólumának. Intenzív kisugárzása miatt az öltözködésben igen határozott benyomást kelt. Meleg szín, nagyon sokféleképpen variálható, hangulatában távoli országokba repít, a nap, vagy a tűz melegét idézi lelki szemeink elé.

 

 

 

Lila

 

A kreativitás színe. Alapállásból vegyes érzéseket táplálunk iránta, hiszen néha olyan ridegnek hat, máskor meg feldob, energiával tölt fel. Az álmokat, a fantáziavilágot képzeljük lilának, a rejtélyes dolgok sejlenek ebben a színben.
A – Lila ruhás nő – Szinyei Merse Pál festményén nem véletlenül hat oly titokzatosnak. A lila szín segít a tanulásban, hatására jobban fog az agy, új és eredeti ötletek jutnak eszünkbe.

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*