A jó terasz kialakítása

A jó terasz kialakítása

Az első kérdés, ami a terasszal kapcsolatban felvetődik, hogy a kert része-e, vagy a házé. Nincs rá egyöntetű válasz, mint ahogy sok mindenre.
Egyes szakértők úgy vélik, természetesen a házba pakuájával kell figyelembe venni, mások szerint, ha nem tetővel fedett, ritkán használt, akkor nem a mindennapi élet része. Döntsd el te, hova sorolod.

A mi teraszunk nem fedett, elég napos, védtelen, szóval nem arra használjuk, amire szeretném, ezért nem vettem a házzal egy kalap alá.
Láttam viszont olyan szép teraszt is, ami felett, faszerkezetű, de oldalt nyitott, kellemesen bútorozott, emiatt simán a lakótérhez sorolom.
Ám egész nyugodtan megteheted azt is, hogy a teraszt külön szeletként, saját életterületekkel látod el. Nekem ez a megoldás jobban tetszik, hiszen a kertet adta lehetőségek egészen más perspektívákat nyújtanak, más eszközöket kínálnak, mint a belső tér.

Ideálisnak mondható az olyan terasz, mely a nappaliból megközelíthető, sok nagy ablak, vagy üvegfelület választja el a kettőt egymástól, és megfelelően napos, világos. Lényeges, hogy a lakásból akadály nélkül ki lehessen látni a kertbe. A napi leterheltségből nem mindig találod meg a feloldást házon belül, de talán néha az is elég, ha a fotelben ülve, a kandalló mellől bámulhatod a deres téli faágakat.

„A Feng Shui miért mindig az ideális megoldást mutatja? A világ lakosságának nagy része nem rendelkezik kandallóval, kerti tava, szép terasza, sőt, még normális otthon sincs.” A Feng Shui megmondja, mi az optimális, amiből könnyebb lebontani a helyi adottságokhoz illő megoldásokat.
Bármilyen az otthonod, a kerted, gondolom, törekszel arra, hogy a körülményekhez képest hangulatos legyen. Az ember ösztönből ezt teszi.
Ha akarja is, hogy jobb legyen. Rendet tenni mindenhol lehet, és a tisztaság sem helyhez kötött fogalom.

A teraszhoz visszatérve, az építkezés, vagy a házvásárlás előtt jó, ha napos és nem napos időben és felméred, teraszod milyen irányból kapja (majd) az áldást az égből. A keleti tájolású teraszt a kínaiak előnyben részesítik a felkelő Nap erős hatása miatt, ami nem jelenti azt, hogy csak akkor lesz jó csíje a házadnak, ha teraszod kelet felé néz. A keleti irány akkor is kiváló, ha abban az irányban indulsz útnak reggelente. Egyébiránt én nem szeretném, ha a teraszom keleti fekvésű lenne – vagy csak azért mondom ezt, mert tényleg nem az -, mert jobban oda vagyok a délutáni napfényért. Keleti kultúrában a nyugat az elmúlás helye, de mivel mi nem keleten élünk, és egyébként sem előírás a Feng Shui javaslatait szó szerint betartani, ne izgasd magad, ha eltérő az ízlésed, a véleményed. Tudod, ha így is minden rendben, nincs ok az aggodalomra.

A terasz kialakításánál ugyanazok a szabályok érvényesek, mint bármely más területen a Feng Shuin belül. A méretek arányosak legyenek, tehát az asztal és a székek illeszkedjenek a terasz adottságaihoz. Nem jó szorongani, egymáson átmászni, ha fel akarsz állni az asztaltól, de az sem jó, ha nagyon védtelenül érzed magad egy nagy placcon kis asztalka mellett. A terasz harmonizálását – az öt elem szerint – kezdd azokkal a részekkel, melyek a legkevésbé változtathatók. Napos, vagy árnyékos kert rányomja bélyegét a terasz jellegére. Ez már meghatározza, világos, vagy sötétebb, diszkrét, vagy színesebb körülményeket kell teremteni. A fal, majd a járólapok anyaga, színe szintén az alapokhoz tartozik, amennyiben készen kaptad.
Ha te magad alakítod ki, ebben a sorrendben haladj. Végül pedig jöhet a terasz bútorzata, a növények, a napernyő, a kerámiák, a virágládák stb.

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*