Színek a lakásban (Feng Shui)

Színek a lakásban (Feng Shui)

Régebben úgy gondoltam, tök mindegy, milyen színű ruhába bújok reggelente, az csak egy szín, az csak egy ruha, mi köze lenne a hangulatomhoz, személyiségemhez vagy bármi máshoz? Általában sokkal kevesebb jelentőséget tulajdonítottunk a szimbólumoknak, mint napjainkban.
Ennek okát most sem firtatjuk, lényeg a lényeg: a színekkel is ugyanez a helyzet, mint a tárgyakkal, hangokkal, méretekkel, vagyis jelentést hordoznak, segítségedre vannak vagy hátráltatnak. A Feng Shui filozófiája, holisztikus látásmódja értelmében összekapcsolja az égtájakat bizonyos számokkal, színekkel, elemekkel. A születési évszámod alapján kiszámolhatod saját Kua számodat, így tudod, hozzád melyik szám tartozik.
A színekről is beszéljünk, most mélyebb értelemben, az összefüggések láthatóbb hálóját igyekszem elé tárni.

 

1-es Kua szám, karrier életterület, víz elem, sötétkék, fekete

8-as Kua szám, tudás életterület, Föld elem, barna, sárga

3-as Kua szám, egészség, családi életterület, fa elem, zöld

4-es Kua szám, gazdasági életterület, fa elem, zöld

9-es Kua szám, hírnév életterület, tüzelem, piros

2-es Kua szám, szerelem élet terület, a Föld elem, sárga

7-es Kua szám, a gyerekek élet terület, fém elem, fehér, arany, ezüst

6-os Kua szám, barátok élet terület, fém elem, fehér, arany, ezüst

 

A színek rendkívüli módon befolyásolják az életet, sokkal jobban, mint gondolnád. Nemcsak jelentéstartalmuk által, hanem azzal a hatással, mellyel a tudatodra és a tudatalattidra hatnak. Ha találkozol egy ismerősöddel az utcán, később lehet, hogy sok mindenre nem tudsz visszaemlékezni abból,
amit beszéltetek, de nagy valószínűséggel be fog ugrani, milyen színű volt rajta ruha, vagy az autó, amit vezetett. Magadban is párosítod a színeket tulajdonságokkal (sárga irigység, hófehér tisztaság, a remény zöldje stb.).

Színekkel befolyásolhatod saját hangulatodat, de a napi események alakulását, családtagjaid, barátait hozzád fűződő viszonyát, ily módon a színekkel hatással lehetsz a dolgok változására is. Feldobhatod vele környezetedet, de le is hangolhatod, vagy éppen összezavarhatod.

 

Gondolj egy lila szobára piros bútorokkal sötétzöld függönyöket. Teljes zavar – mondanád, ha ezek egy nappali, vagy hálószoba színei lennének. Gyerekszobában viszont sokkal bátrabban használunk színkompozíciókat, harsányabb megjelenési formákat, mintákat. Nyilván nem mindenki
ért egyet ezzel, sokan a pasztell, a lágyabb színek elkötelezettjei, még gyerekszoba esetén is. Az irányelv, hogy mindenki jól érezze magát saját szobájában. Gyermekeid esetén is legyél figyelemmel személyes elemükre, számukra, színükre, egyéniségükre, ami az idők folyamán egyre
élesebben körvonalazódik.

 

Visszatérve a színek jelentőségére: a külvilág felé érzékeltetheted velük saját belső lelki világod. Mondjuk, egy halvány narancssárga, barack színű ruha egy nő esetében úgy hat, mint méhekre a virágporban duzzadó bibeszálak a nyári délutánban: vonzzák a férfiakat. Fekete ruhában zárkózottnak tűnsz, azt az érzést kelted, hogy belső világod fokozottan nagyobb szerepet játszik minden napjaiban, mint a külvilág ingereit. Zöldben magabiztos leszel, ami elriasztja bizonytalan vagy komolytalan ügyfelet.

 

Ugyanígy a külvilág színeit igénybe veheted belsőd átalakítása érdekében, ha tudatosan kész vagy a színek hatását felhasználni. Mire gondolok?
Arra, hogy ha egy reggel piszok lehangoltan ébredsz, kedved sincs felkelni, mert egyetlen apró jó dolog se szól mellette, de mivel munkahelyeden muszáj megjelenned, ezért mindenképpen erőt kell venned magadon. Úgy érzed, azért valahogy jó lenne szép napot kovácsolni ebből a borús reggelből, ezért piros vagy sárga, de mindenképp élénk színű ruhába bújsz, amit a nap folyamán, persze, többen megdicsérnek, valamint úgy érzékelik: nyitottságod fejeződik ki öltözetedben, ezért többen is jó kedvvel közelítenek feléd. Ez már önmagában is segít abban, hogy ne szigetelődj el.

 

A Feng Shui a színeket is felhasználja az élet körforgásának rendszerében. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy helységet a neki megfelelő színekkel szeretnél kialakítani, vagy az ott lévő csít erősíteni, akkor ezt a kört vedd figyelembe. Vagy ha személyiségedhez – születési dátumodhoz – illő színekkel akarod magad körül venni (akár a lakásban, akár a munkahelyeden, akár öltözködésedben), akkor szintén ide fordulj tanácsért.

 

Ha Föld elemű vagy, illenek hozzád a sárga árnyalatai, a barna, a drapp, a kávészín. Ezeket kiemelheted, erősítheted a tűz elem színeivel: a vörös árnyalatai (mályva, rózsaszín stb.). Az elemek teremtő körforgása értelmében magasabb energia állapotot hozhatsz létre az öt elem egymásra ható erősítésével:

A színeket, persze, sosem szabad erőszakosan alkalmazni. A sötétkék nem áll jól neked? Egészítsd ki más színnel, vagy ha végképp nem illik hozzád, válassz egy másik árnyalatot, amelyik összhangban van egyéniségeddel. Sok esetben a lakás bútorai is meghatározott színeket, ezzel együtt energia állapotot képviselnek, amiket nem lehet egyik napról a másikra lecserélni, megváltoztatni, ám hatásukon – a színek ismeretével – sokat lehet lágyítani vagy erősíteni. Engedd szabadon a fantáziád! Bármilyen tárgy, anyag, megjelenési forma alkalmas a változások végrehajtására: egy piros kaspó,
egy fehér terítő, egy váza, néhány kristály, vagy csak a berendezési tárgyak, bútorok átcsoportosítással megfelelő környezetben.

 

Az elemek korlátozó körforgásában gátolják, gyengítik egymást:

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*