A rendezett, tiszta autó jó megjelenést kölcsönöz!

A rendezett, tiszta autó jó megjelenést kölcsönöz!

Fél éve hordoztam magammal az új bal oldali ablakemelőszettet, az új tömítéseket, a kiszerelt kerékcsapágyat, a váltóolajat, továbbá hangszórókat és kábeleket. Kíváncsi lennék, önök mit találnak a csomagtartóban?

Rendszerint a nyaralással kapcsolatos berámoláskor derül ki, hogy sokszor még a nagy csomagtartó is kicsi.
Egyszerűen azért, mert a hónapok során tele pakoltuk felesleges holmikkal.

Csendes nyári délutánon barátom felajánlotta, hogy négy ajtós Nissan-jával hazavisz minket a játszótérről. Jó, dobjuk be a babakocsit a csomagtartóba. Felnyitotta és elállt a szavam, dugig volt mindenféle kacattal. Betuszkoltuk a babakocsit, majd az utastérben ugyanez a káosz fogadott.
Gondoltam, önkritikát gyakorlok, így másnap nekiálltam kipakolni az én autóm csomagtartójának tartalmát, hogy lássam, miket vagyok képes magammal hurcolni – pl. tavaly négy hónapon át a téligumi-garnitúrát.

Nemcsak a helyhiány miatt nem jó raktárnak használni az autót. A cipelt többletsúly növeli az autó fogyasztását, rontja a dinamikáját, ráadásul a holmik csúszkálnak, mozognak, zörögnek, fékezéskor elszabadulnak, kárt téve magukban és a kocsiban is. Hogy az ilyen kellemetlen jelenségeket és megszüntessük, érdemes időnként rendet tenni az autóban.

Nekiálltam tehát a dolognak, és amellett, hogy több elfelejtett holmi előkerült, magam is meglepődtem, mit keres ez vagy az a csomagtartóban.
Két kupacba raktam a cuccokat, az egyik a „kell a kocsiba”, a másik a „nem kell a kocsiba” halmaz. Ami maradt, az a kötelező felszerelések, így az elakadásjelző háromszög, a mentődoboz (meg kell nézni a lejáratát, elméletileg mindig frissíteni kell), egy kis ablakmosó, motorolaj, műszerolaj (régivágású vagyok ), alapvető szerszámok, gumipók, egy heveder.

Visszapakolásuk előtt kiszedtem a csomagtartó alsó burkolatát is, ott is kiporszívóztam. A nagyon koszos betétet ajánlatos szőnyegtisztítóval kisikálni a menthetetlennél viszont cserére van szükség. A legolcsóbb felkeresni egy szőnyegáruházat, és venni egy, az eredetihez hasonló színű szőnyeget.
Abból szükséges pár négyzetméter, majd az eredeti alapján ki kell szabni a szőnyegpadlóból az új burkolatot – szikével vagy sniccerrel kell vágni.
Ha burkolat egy merevebb műanyagra van ragasztva, akkor arra ragasztható az új is, de elég egyszerűen a régire fektetni – a gumis hátú padlószőnyeg úgyis a helyén maradt.

Először a pótkerék fészkébe pakoltam vissza. Szivacsos csomagolóanyagból kis darabokat téptem és azt tettem az emelő és a felni közé, hogy ne zörögjenek. Ugyanilyenbe csomagoltam a kerékkulcsot is, mert korábban az is idegesítően lármázott. Ezután visszaraktam a kitisztított szőnyeget és eldöntöttem, hogy nem maradhat szabadon semmit. Ezt azért volt nehéz megvalósítani, mert az autóm nem mai darab, nélkülözi a praktikus csomagtartó rekeszeket. Viszont a sárvédőbe egész jól be lehet pakolni, ide beraktam egy sor flakont, úgy, hogy ne tudjanak zörögni vagy mozogni,
s fém ne érjen a fémhez.

Így lett egy kis kuckó a sárvédőben, ide beraktam a mentő dobozt és a hevedereket. A gumipókokat a csomagtartó hátára akasztottam.
Szerencsémre nekem van egy kis gyári szerszámtartó a csomagtartófedélen, ebbe befért a csavarhúzó, egy kis kulcskészlet pedig szintén a sárvédő fészekbe került. Aki nem tudja így elhelyezni, annak javaslom, hogy egy kiszuperált táskába csomagolva rakja a pótkerék üregbe. Így nem zörög,
de otthon hagyni sem kell a szerszámokat. Régebben a „kimerült” illatosítókat is a csomagtartóba tettem, ellensúlyozandó az „autó szagot” –
javaslom mindenkinek, ugyanis némi illatuk sokáig megmarad.

A szortírozásban fellelkesülve átnéztem az utasteret is, de ott nem csináltam forradalmat, ugyanis nemrégiben alaposan kitakarítottam.
Egy halomba raktam az utastérben talált dolgokat: 3 izzókészlet, 3 toll, rossz kapunyitó, halomnyi számla és parkolójegy, lejárt akkumulátor-garanciajegy, kupac cd a tartón kívül, könyv, újság, és még sorolhatnám. A rendrakás után a szerelési kézikönyv is befért a kesztyűtartóba, az összegyűjtött lom pedig ment a szemétbe. Csodálkoztam, hiszen nem is olyan régen tettem rendet a kocsiban…

Mégis összejött egy zacskó szemét, felszámoltam a zörgési gócpontokat, és a kesztyűtartóban is rendet vágtam.
Nos, hajrá mindenkinek, ne vigyünk magunkkal mihaszna holmikat, kacatot és szemetet.

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*