Romantikus kerti híd

Romantikus kerti híd

Talán nem túl gyakori, hogy a hazai kertekben patakok csordogálnak, kerti tavak pompáznak, ám mivel egyre szaporodik a számuk, érdemes erről is beszélnünk. A hídnak akkor van funkciója, ha elég nagy a vízfelület, ami felett átível, vagyis megkönnyíti az átjutást a kert másik részébe. Igen, részben funkcionális feladatot lát el. Részben viszont kiváló hely két világ közötti átkelésre. Ha van olyan szerencséd, hogy kerted alkalmas egy ilyen átkelő megépítésére, tedd meg. Lehet üldögélni a kis tó partján, ideális a nyári délután pihenőidejét ott tölteni, ám egészen más hangulata is jelentősége lehet a víz fölött elmerengeni, madár perspektívából bámulni a tavat, és a benne zajló életet.

 

Olyan ez, mint amikor kívülről szemléled magad. Nem könnyű, de miközben megvalósítja azt a helyzetet, hogy felemelkedsz a földről, megállsz a víz fölött a – levegőben -, segít, hogy kicsit másként, talán kritikusabban, talán alaposabban vedd számba dolgaidat. Ehhez persze rá kell érni.
Elmélkedni sokféleképpen lehet, nem kell hozzá feltétlen kerti híd, ám ha van, plusz energiát nyerhetsz általa.

 

Mi van akkor, ha nincs víz a kertben, de a hídról nem akarsz lemondani?

 

Lehet szimbolikus jelentése is egy ilyen átkelőnek, két kertrészt köthet össze. A zajosabb, gyerekek által birtokolt játszóhely, és egy hátsó, nyugalmasabb terület között nyomatékossá lehet tenni az átkelést. Fel kell emelni a lábad – csak úgy, mint bármilyen küszöbön -, hogy érezd, máshová kerültél, figyelj oda, mert itt meg fog változni a hangulatod!

 

Láttam már olyan hidat is, mely nem is híd, hanem kerti járda, a föld felett 20-30 centire, így vezet keresztül a kerten. Mivel hossza az ilyen létesítménynek jelentős, ezért figyelni kell rá, hogy formája cikcakkos, vagy íves legyen, és ne egyenes. Látványnak légies, és azt a gondolatot továbbítja, hogy az ott lakók tiszteletben tartják a természet eredeti formáit, a fákat, a füvet, a növényeket, nem zavarják az avarban megbújó élővilágot.
Bámulatos, könnyű, játékos, és alázatos látvány a természet hatalmas birodalmában.

 

A kerti híd színe az adott terület eleméhez igazodjon. Természetesen, bármennyire tűz elemű a hely, ha ki nem állhatnád, hogy egy rikító színű átkelő virítson a kerted mélyén, bátran válasz szebbet.

 

A háromszögforma is a tűz megjelenését erősíti, mely a korlát kialakításában játszhat szerepet.

 

A méretek akkor ideálisak, ha arányosak. Csöpp kis kerti tavon lehet, hogy nevetségesen mutatna egy aprócska híd, képzelheted, ha ez ráadásul a tágas kert egyik sarkában húzódik meg bátortalanul.

 

Egy kisebb ház mellett éppúgy nem hat kedvezően a tekintélyes méretű kerti tó, vastag gerendákból épített hídjával. Felbillen az egyensúly, és sok munkába kerül más Feng Shui eszközökkel orvosolni a hiányokat.

 

A híd anyaga és formája akkor segíti a ház pozitív energiamezejét, ha a környezet jellegével megegyezik. Modern atmoszféra jól megtűri a fémből készült, merészebb kidolgozású megoldást, ami persze nem csak a hidakra érvényes. Egy nagy, öreg, lombos fákkal teli, hagyományos stílusú kertben fából, kőből épített híd növeli a hely hangulatát. Minden ötlet iránymutató, de nem feltétlen követendő.

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*