Balkonok, erkélyek Feng Shui-ja

Balkonok, erkélyek Feng Shui-ja

Sokkal többen szeretnének természetes körülmények között élni, mint akiknek a körülmények ezt lehetővé teszik. Oké, a lakáson belüli növényesítés megoldható, mindenütt vannak többé-kevésbé világos helységek, ablakpárkányok, konyhaablakok, nappali, ahol kiváló zöld sarkot lehet létrehozni.

A kert nélküli panelházakban lakók között is vannak azért olyan szerencsések, akiknek jutott némi – egy-kettő vagy kicsit több négyzetméter – terasz, erkély, balkon, ahová legalább ki lehet dugni az orrod egy kis felfrissülésre. Nem összehasonlítható a valódi kert élményével, ám csepp méretei se riasztanak vissza attól, hogy egy energetikai és esztétikai szempontból is valódi töltekező helyet hozz létre a valahányadik emeleten.

Az erkély szerepe

Mire is kéne használni ezt a nem túl méretes, de mégiscsak a lakásnak egy menedéket adó részét? Hú ha, fantázia, gyere elő gyorsan, kettőt lépek, és már vége is a kalandnak, mit tegyek, hogy vágyjam ide esténként? Hintaágyhoz kicsi, asztalból csak asztalka lehet, na, jó, ha a szék kényelmes lesz, nem bánom, hozzám tartozhatsz.

A balkon szerepe döntő lehet olyan esetekben, amikor túl sok zavaró körülmény lesz körül odakint. Az erkély bevetésre remek védekezési lehetőség. Általa számos negatív tényezőt, sá csí forrást tudunk kiküszöbölni, miközben egészséges kreativitásunkat is előbányászhatjuk a mélyből.

Részben tehát problémát hárítunk el vele, másrészt mivel része a lakásnak, erősíthetjük vele az otthon energiamezejét. A Feng Shui segítségével az ártó környezeti hatások közepette is jó energiájú életteret lehet kialakítani azzal, hogy saját környezetedet a lehető legharmonikusabban alakítod ki. Semmilyen külső ok nem lehet olyan ütőképes, mint a belső erő.

Lentről nézve, erkélyedre felpillantva könnyen tudósíthatod magadban, mennyire kellemes a látványa. Ha tetszik, a csí is szereti, ha kopár, jellegtelen, a csí sem fog körülötte ténykedni. Jártadban-keltedben bizonyára téged sem hagynak hidegen a nyári csodás színekben pompázó, virágos erkélyek.
Az emberek találékonysága határtalan, és egyre több eszköz áll rendelkezésre az optimális élettér megteremtésére. A Feng Shui eszköztára is bőséges.

Alapvetően azonban nem az a lényeg, hogy a tradicionális tárgyakat helyezz ki magad köré. Sokkal inkább a már emlegetett kreativitás a kulcsszó, hogyan tudod meglévő kis dolgaidat felhasználni, vagy új ötletekkel még kedvezőbb atmoszférát teremteni. Nyugodtan felhasználhatók a gyerek készítette mozgókák, melyek a szél unszolására mozgásba lendülnek, így élővé varázsolják a csít is. Először nézzük végig, milyen akadályok nehezítik az erkélyesek életét, milyen kihívásokkal kell szembenézni az esetek többségében.

A „nem jó” erkély

Persze, van olyan is, hogy „jó erkély”, ám mivel önmagában a fogalom feltételezi az emberek tömeges lakókörnyezetét, szinte biztos, hogy valamilyen atmoszférikus akadállyal meg kell bírkózni az erkélyeseknek. Kizárólag azokról beszélünk, akiknél nincs lehetőség semmilyen kerti oázis létrehozására.

Külső okok, amik téged zavarnak

  • A legkellemetlenebb akadály a szemközt meredező másik toronymagas ház, vagy az olaszosan egymáshoz lehelet közelségben épített szomszéd épület. Fojtogató az érzés, ám mindenképpen tenni kell valamit, hiszen életérről van szó, ahol emberek boldogulása a tét. A mozgó csí megszorul az épületek között, a szürke és kietlen teraszok pedig negatív energiát keringetnek – ha kering ott egyáltalán.

A Feng Shui eredendő tanításai a Forma iskola útmutatásaiban olvashatók. Vagyis, a környező természeti, vagy most már mesterséges viszonyok feladata, hogy létrehozzák a karosszék formulát. Magas hegy, vagy épület csak a ház mögött van jó helyen. „De akkor mi legyen az egymás mögött sorakozó tízemeletesekkel?” Várj. A karosszéknél járunk.

Hátul tehát magas oltalom segítsen, előtte pedig távolba hívogató, csábító kilátás. A ház két oldalán emelkedő épületek kívánalmai túlnőnek a megvalósíthatóság határán. A lakás erkély felőli oldalát tekintjük az elejének, amerre a kilátásnak nyílnia illene, és ott a távlat helyett egy másik emeletes ház vet gátat tekinteted száguldásának, az egyrészt rendkívül bosszantó, tehetetlenítő, másrészt mindenáron elennyomás kifejtésére késztet.
Ez persze nem ilyen komoly harci játék, nem csatát vívunk, hanem szelíden hárítunk.

  • Másik nagyon nem kellemes befolyás az erkélyre, ha pont egy ráirányuló utca végében található. Ugyanaz a helyzet vele, mint a házzal, aminek a bejáratát célozza út, vagy utca. A felgyorsuló csí negatív energiát gerjeszt az egész otthon körül, és rossz hatással van az ott élőkre. Nem kell csodálkozni, ha túl sok feszültség, harag gyűlik össze a családon belül, vagy a szomszédok között, ha ezekre a sá csí forrásokra nem találsz sürgős megoldást.

E két felállás két ellentétes életvezetést feltételez. A másik ház nyomasztó közelsége önbizalom vesztést, bezárkózás, depresszióra való hajlamot rejt magában, még emez felfokozott, intenzív életstílust. Egyik sem az életenergia pozitív erejére támaszkodik. A Feng Shui felfogása szerint kiegyensúlyozott, boldog életünk akkor lesz, ha harmóniába hozzuk az ellentétes erőket (jin-jang), és megjelenik környezetünkben a létező öt elem (Tűz, Föld, Fém, Víz, Fa). Cél most is a csí éltető jelenléte, friss, tiszta energiájának keringése.

Ezek a körülmények még joggal kerülhetnek a tőled független tényezők közé, némi felmentéssel a negatív hatások miatt.
Azért ne nyugodj meg, hamarosan kiderítjük, mit lehet ellene tenni, nem kapsz kibúvót az említett felelősség alól.

Belső okok, amiket te teremtesz

Vannak azonban olyan menthetetlen szituációk, melyek mélyebb vizsgálatra kell, hogy késztessenek. – Már megint? – A Feng Shui segít abban, hogy feltárd saját belső éned, olyan formában, ahogy az igazi valója. Persze ez így abszolút valóságban nem fog megnyilatkozni, ahhoz az életmódnak gyökeresen változását kellene végrehajtanod. Valljuk be, manapság sokat beszélünk róla, de kevesen képesek gyakorlattá tenni az elméleti tudást, mely szerint lassítsd! Él át magad, ne csak rohangálj magad mellett, magadon kívül! Nem kell sok, csak nap végén, este az ágyban, vagy ha teheted előbb, sorban átgondolni a nap eseményeit, hogyan álltad meg a helyed, miben hibáztál, hogyan kellett volna. Egy pár percre hálával gondolni szeretteidre, akik lehet, addigra már ott szuszognak körülötted, és erőt kérni magadban a következő naphoz. Nem kell más, csak felfogni: ma is egy értékes nap telt el, sok örömmel, annak ellenére, hogy akadt közte bosszúság és bánat is. Tesz egy próbát a Feng Shui is. Valami, mindegy mi, egyszer talán jól fejbe talál – reméljük, nem egy súlyos betegség -, és végre leülsz egy percre, hogy átlapozd életed emlékkönyvét, de ne sírj, ha csak üres lapokat találsz benne.

  • Az egyik rossz választás, hogy bár gondozod erkélyed, növényeket nevetsz rajta, túlságosan elzárod a levegő, a fény elől. Véded magad mások avatatlan pillantásaitól, ahogy mások is védik magukat a te avatatlan pillantásaid elől. A zárkózottság már negatív fogalom, nem enged ugyanis közeledbe senkit, így az életet hozó energiát sem. Ismerek zárkózott embereket, akikben élnek jó tulajdonságok, ám a magának valóság idővel szép vastag szaruréteget növesztett köréjük. Ja, és olyat is ismerek, akinél a szaru közül hegyes, vastag tüskék is meredeznek. Dupla akadály. Nos, remélem, rád nem jellemző e magadba vonulás. Ha kíváncsi vagy, milyen a kép rólad, néz ki az ablakaidon, minden egyes ablakon, és vond le a következtetést.
    Amilyen a kép, annyira világos, zavartalan, természetes, virágzó, vagy mozgalmas, had ne soroljam, annyira vagy nyitott a világra. Ahogy kitekintesz, úgy tekintenek be rád. Nem jó, ha túl nyitott, túl mozgalmas, túl forgalmas a látvány, és az sem, ha madár szerezzen az utcában. A nyugalomnak is vannak iszonyú fokozatai.

Ez általános igazság, ha mégsem érzed igaznak – a kilátás rendben, az életed mégis romokban -, gondold át az élet területeit, melyeken hogy állod meg a helyed. A Feng Shui életterületeit vedd iránymutatásként.

Az éltető energia nem képes áthatolni az akadályokon, a túl sűrűn benőtt, vagy erősen fedett, napernyővel árnyékolt erkély kint rekeszti a csít.
Hideget és sötétet érezni az ilyen helyen. Ugyanez a helyzet ott is, ahol magas fák meredeznek az épület előtt, melynek lombjai átláthatatlan sűrűségükkel teljesen rideggé teszik a szobát. Itt aztán nem sok pozitív erő kering! Hogy mit tégy akkor, ha ez a helyzet? Fát kivágni csak legvégső esetben szabad, ezért nincs más megoldás, mint belülről növelni a fényeket, és olyan megoldásokat alkalmazni szobán belül, melyek tisztábbá, nagyobbá, világosabbá varázsolják optikailag a teret.

  • A másik rossz megoldás, ha van erkélyed, de úgy teszel, mintha nem lenne, figyelmen kívül hagyod. Oka lehet ennek az, hogy túl nyitott, olyan látványra nyílik, amire nem vagy kíváncsi, ezért inkább ki sem teszed a lábad, legfeljebb néha az ágyneműt rakod ki levegőzni.

Ezek a szabad, kiszolgáltatott erkélyek valóban nem ideálisak, viszont azzá tehetők. A Feng Shui azért jó dolog, mert szinte minden kedvezőtlen adottságú helyre tud jó tanácsot osztani.

Elevenedjen az az erkély!

Ahol a terasz a kertes ház dísze, ott igazán szerencsés emberek élnek, hiszen szokástól függően a terasz jellegzetesebben is része lehet a család életének, mint maga a kert. Csodás, ha virágba öltöztetett erkélyt lehet varázsolni kisebb-nagyobb anyag, vagy terrakotta cserepek, virágládák beültetésével.
Ideális megoldás ez olyan helyen, ahol a kert egy nagy pázsitszőnyeg, és maga a virágoskert ilyen módon valósulhat meg. A házból kitekintve előbb az erkély szélén lecsüngő színes virágokba ütközik a pillantás, a háttér biztonságát pedig a zöld fű, vagy a távolabb növő cserjék, fák adják.
Ezt a képet az erkély fakorlátjából, és fém ülőgarnitúrából lehet az elemet összhangjának megfelelően harmonikussá tenni.

A kisebb balkonok kínálata is végtelen, vagy majdnem az, ahogy mondani szokták, csak fantáziád végessége szabhat neki határt. Ha van erkélyed, nem véletlen, hogy van, ráadásul ugyanolyan része az otthonnak, mint bármelyik helység.
Az erkélynek funkciója van, nagyon is komoly. Arra hivatott, hogy a külvilág szennyét megszűrje, hogy otthonod tiszta energiával rendelkezhessen akkor is, ha a környék koszos, zajos, szóval riasztó.

Lehet, hogy csak azt hiszed el, amit látsz, ezért belopnék ide egy gondolatot: az életet láthatatlan erők (is) mozgatják, ne hidd el, hogy azért, mert forgalmas, többsávos út buzog ablakaid alatt, már el is veszett a remény, hogy energiadús belső légkört teremts otthon.

Számos lakás kénytelen elviselni környezete ártó hatásait, mindenütt a világban, mégsem szerencsétlenek ettől az ott élők. Mert az életenergia attól élő, ahogy élővé tesszük, ahogy az otthon levegőjét saját illatunkkal töltjük meg.

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*