Veteményeskerti jótanácsok

Veteményeskerti jótanácsok

Érdemes figyelembe venni a megfelelő növénytársulásokat. Ez annyit jelent, mint utánanézni, mely növények kedvelik egymást, és melyek azok, amelyek ki nem elhagyják a másik közelségét. A ténynek botanika okai vannak, ám ha tisztában vagy bizonyos törvényszerűségekkel, nem bosszankodsz minden nyáron amiatt, hogy megint csak valami csenevész nem tudom mi nőtt ki a konyhakert szélén, ugyanúgy, mint minden évben. Keresd az okokat!

Én már majdnem feladtam reményeimet a petrezselyemmel kapcsolatban, mert évek óta nem képes hurkapálcánál erősebb gyökérzet kifejlesztésére, míg egy eddig számára nem látogatott helyre vetettem tavasszal az apró magukat. Mit ad isten, egészen ehető méretű növénykéim fejlődtek belőlük.
Na, kiállításra, de még piacra sem vinném őket, viszont a levesemben tökéletesen ki tudnak teljesedni!

  • Paradicsomot ne nevelj a borsó, vagy a burgonya közelében.
  • A gyümölcsfák környékén hasznos a fokhagyma dugványozást, levéltetvek ellen indít támadást intenzív szaga.
  • A Büdöske, vagy Bársonyvirág ültetése is hasznos a veteményes környékén. Nevéhez híven jellegzetes illatával őrködik a haszonnövényeket támadó organizáció kellem.
  • A bab és a borsó nem szívleli egymást.

A sziklakert kiemelt látványossága lehet a kertnek, olyan pont, mely kapásból oda vonzza a szemet. A kert esztétikájához hozzátartozik, hogy legyen egy központi, kiemelt eleme, mely érdekességénél fogva képes rabul ejteni, amint belépsz oda. Az egyedi adottságok diktálják a feltételeket ahhoz, hogy ez egy ritka szép bokor, érdekesen kialakított sziklakert, kerti tó, egy látványos pavilon, vagy egy pergola legyen. Az egyediség jellemzője, hogy felhívja magára figyelmet.

A sziklakerti növények szeretik a jó vízáteresztő, kavicsos talajt. Amikor sziklásítod a kertet, gondolatban vetítsd magad elé a majdani képet.
Igazán mutatós sziklás kertrész az dimbes-dombos, egyenetlen tájakon alakítható ki, ott nagyszerűen ki lehet használni a természetes adottságokat, egy magasabb partszakasz lejtős részeit, a garázsfeljáró oldalait, a borospince bejáratának környékét, persze a megfelelő statikai előkészítéssel.

Az alföldi, lapos tájakon, sík kertekben talán jobban mutatnak a szórt sziklák, melyek nélkülözik ugyan maguk körül és alul a dombot, ám szórványos elrendezésük nagyon jó megoldást nyújt a kert éles sarkainak lekerekítésében, vagy a – csendes-sarok – körülményeinek kialakításában.
A dombos sziklakert csak akkor nem hat viccesen a sima kertekben, ha némi kis kertoldal-magasítás támogatja.

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*