A gyermeked fejlődését a szobája is befolyásolja!

A gyermeked fejlődését a szobája is befolyásolja!

Ma már ritka – vagy egyre ritkább – az olyan többgyermekes család, ahol két-három vagy több gyermeknek kell egy szobán osztoznia, jó esetben minden gyermek saját rezidencián birtokol a szülői házban. És mivel gyermekeid megkülönböztetett helyen állnak szívedben és életedben, ez az a szoba, mely a legnagyobb körültekintést igényli. Ha csak két szoba van a lakásban, valószínű, a kisebbet kapja meg az ifjú, mert a másik helységnek, több funkciót betöltve, muszáj nagyobbnak lennie. Ám ha három vagy több szoba áll rendelkezésedre, jó lenne, ha nem a legkisebb osztanád gyermekedre.
Vélhetően sokkal többet tartózkodik szobájában, hiszen személyes tárgyai oda kötik őt, valamint ebben az egyetlen helységben játszik, alszik és tanul.

 

Hogy a lakásban melyik területre esik ez a helység, az ugyanúgy adott lehet, mint a többinél: a pakua térkép mutatja, hogy a jobbközép az ideális. Akárhány gyermeked van, mindegyiknek a szobáját saját egyénisége szerint alakítsd ki! A gyermekhez igazodj, ne a saját vágyaidhoz, gyermekkorod meg nem valósult álmaihoz! Tudom, hogy egy apró csecsemő esetében még csak az lehet irányadó, hogy milyen nemű, ám ez is ellát annyi információval, amivel már elindulhat a fantáziád.

 

Praktikus, könnyen kezelhető, könnyen átalakítható, némi identitás kifejező bútorokkal érdemes kezdeni. A fal színe, szerencsére, hamarabb változtatható, mint a bútorok, ezért, úgy óvodáskor táján már alkalom adódhat a módosításokra. Ekkor már körvonalazódik a gyermekek személyisége. Ha aktívabb a csepp ember, nem tanácsos élénk szín kavalkádot varázsolni odújába; a falakat mindenképp kellemes pasztellszínekre fesd, és mérsékeld a pecsvörk megoldásokat. Az amúgy is élénk gyermek még elevenebb, agresszívebbé válik egy ingergazdag környezetben. Ha viszont visszahúzódóbb, csendesebb a drága, merészebben bánhatsz a színekkel. Rajzoltasd gyermekeidet, hogy kiderüljön: milyen színek állnak hozzájuk közel, de akár meg is kérdezheted őket.

 

A szoba tehát akkor megfelelő, ha nem kicsi, négyzet vagy téglalap alakú, és lehetőleg nincs benne ferde fal (pedig sokszor van). A bútorokat illetően: láttam már néhány gyerekszobát telepakolva mindenféle színes bútorokkal, polcokkal, asztalkával, szekrénnyel, játék halmazzal, lámpákkal, mozgó játékokkal, szóval egyszerűen riasztóan hatott rám a szeretetnek ez a túláradó formája. Nem is tesz jót, sajnos a kis embernek. Igaz, hogy ez az a hely, ahol a legtöbb mozgalmasság szükséges ahhoz, hogy a gyermek szellemi képességei optimálisan fejlődjenek, én mégis azon a véleményen vagyok, hogy a kevesebb néha itt is több. Ágy, asztal, egy kényelmes fotel és egy nem nagy szekrény. Színes fal, padlószőnyeg, ágy, színes függöny és bútor helyett: visszafogott színű fal, világos bútor, színes ágy, színes függöny. Jó, ha az egész a puhaság hatását kelti, ezeket puha takaró, lágy esésű függöny, plüss állatok jelképezhetik. A színeket tanácsosabb más módon belopni egy gyerekszobába: saját munkák kifüggesztésével. Nem kell sok év, és úgyis leváltják ezeket a kedvenc tinisztárok poszterei. 

 

Előnyös, ha az ablak megfelelően nagy méretű, és nincs előtte magas árnyékoló fa. Amely időnként (nyáron) üdvös lehet, ám az év többi időszakában lehangolóan komorrá teszi a szobát.

 

 

A kicsi gyermek nagyon kiszolgáltatott, erősen igényli szülei közelségét. Az első jópár évben talán jót tesz, ha szülői hálószoba és a gyermek alvóhelye közel van egymáshoz, de személyes tapasztalatom az, hogy bármilyen pici is a távolság, az a gyermek, amelyik nehezebben alszik el, amelyik erősebben kötődik, a szomszéd szobából is átbotorkál az éjszaka közepén. Az ágy elhelyezésére ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a hálószobánál.
Se ajtó felé, se ablak alatt, se energiaáramban ne legyen.
Mi rengeteget pakolgatjuk a gyerekszoba berendezését (is), kicsit rájuk is bízom, hogyan felelne meg igényeiknek, de sajnos a ferde fal nagyban határt szab a lehetőségeknek.

 

Az íróasztal legjobb helye az ajtóval szemben van, egy védett sarokban. Érdemes kihasználni a természetes fényeket is, ami akkor a legjobb, ha a gyermek író kezével ellentétes irányban esik a füzetére (jobbkezesnél balról, balkezesnél jobbra), hogy ne árnyékolja saját munkáját.
Ablakkal szemben helyezd el az asztalt, akassz egy üveg kristályt az ablak elé, vagy mellé, ami eltereli gyermeked figyelmét a kinti érdekes világról.
Nem könnyű, ugye, nem észrevenni ilyenkor még a verebeket és a villanydróton? A fallal szemben találtunk helyet az íróasztalnak, mindenképp akassz egy olyan tájképet az orra elé, amelyik a messzeségbe néz. Ez távlatot nyit előtte, megkönnyíti a tanulást, aktivitásra serkenti az agyát.

 

Ugyanilyen hatással vannak a gyermekekre a függő, mozgó szél játékok. Ezeket általában a mennyezeti lámpaára akasztod, ugye? Minél könnyebbek ezek a mozgókák, annál kisebb fuvallatra megmozdulnak, és oda vonzzák az ifjú ember pillantását. Ne félj attól, hogy ez a játék folyton eltereli a tanulásról a figyelmét. Igaz ugyan, hogy a gyermek figyelme még szórt, mindenre oda kapja a fejét, ám ezek a játékok állandóak, vagyis megszokottak, így megnyugodva hamar vissza is tér a tanuláshoz. Persze, ahány gyermek, annyiféle reakció; előfordulhat, hogy egy szórakozottabb nebuló figyelmét hosszasan leköti egy ilyen játék.

 

A gyermekek szobájánál, annak színénél saját kua a számok szerinti elemüket vedd figyelembe, ha ők is egyetértenek ezzel. Nehogy rá akard erőltetni tűz elemű lányodra a kék szobabútort! Összességében az a jó gyerekszoba, amelyik illeszkedik a gyermek személyiségéhez, legyen az bármilyen távol álló tőled. Nem mondom, ha feketére akarja festeni a falakat, azért, persze, avatkozz közbe, még lehet, különben a kamaszkor táján hirtelen érdekes dolgoknak lehet szemtanúja!

 

Annak a gyermeknek, akinek nincs önálló szobája, másként fog alakulni az élete. Na, azért nem dől össze a világ, ha nem volt gyerekszobád; valószínűleg többet játszottál a szabadban, aminek rengeteg előnye van (tudsz pl. fára mászni, amit ma már nem is olyan sok gyerek, és nem néztél tévét!).
A saját szobának viszont az az előnye, hogy akkor vonulsz vissza, amikor szeretnél. A felnőtteknél is megvan ám még ez a vágy, csak nem merik bevallani, mert, hogy néz az ki, hogy nem a párod mellett akarsz vasárnap délután buta filmeket nézni, hanem különvonulva átolvasni a héten összegyűlt újságokat, kedvenc zenédet hallgatva, egy hűsítő italt iszogatva.

 

Visszatérve ebből a kis merengésből; a gyermekek teljesen jól leképezik a valóságot, vagyis ahol nem tetszik nekik, onnan eljönnek, ahol viszont jó, hogy sokáig időznek. Elgondolkodtató, ha gyermeked nem sok időt tölt szobájában, szinte csak az ágya az, ami odaköti, az összes többi tevékenységét a lakás különböző pontjain végzi. Vagy a szobájában játszik, de tanulni kimegy a konyhába. Át kell vizsgálat a szobát! Talán túl erős a csí áramlása, ami őt is kisodorja onnan. Talán nem a neki megfelelő színekkel van körülvéve. Az ágya rossz helyre került – vagy hasonló.

 

Figyelned kell arra is, hogy a gyerekszoba mentes legyen az elektromos eszközöktől, amíg csak lehet. Egy magnó, amin esténként altató zenét hallgat, még elmegy, de tv, számítógép minél később kerüljön az asztalára. Óhatatlan aktivitásra serkent mindkettő, és ugyanúgy jár, mint az a felnőtt, aki az ágyból tévézve, miután kikapcsolja, fel sem kel, csak próbál elaludni, de nem tud, mert az előző képek még ott vibrálnak a fejében.
Legalább annyit kelljen tenni, hogy felállsz a készülék elől, elmész fogat mosni, és a hálószobáig kicsit lenyugszol.

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*