Hálószobatitkok

Hálószobatitkok

Funkcióját tekintve: egyrészről ez az a hely, mely a teljes kikapcsolódást, nyugalmat, feltöltődést biztosítja; másrészről a házasélet, az intimitás területe. Nagyon összetett, ezért nem is könnyű megtalálni az egyensúlyt. Hiszed, vagy sem: a hálószoba harmóniája meghatározza házaséletedet, illetve, ha egyedülálló vagy, kihat kapcsolataidra. A hálószoba érzékeny pontja a térrendezés filozófiájának; milliónyi szempontot kell figyelembe venni ahhoz,
hogy minden rendben legyen. 

Mi a nem jó ebben a szobában?

  • Nagy, robosztus bútorok, ezek nyomasztóan hatnak
  • Túl sok fény, ami tűz elemű, ezért erősen aktiválják a teret. Növényt csak maximum egy-kettőt helyezz el itt! Szépek, az igaz, jó a hatásuk, de éjjel elszívják az oxigént. A növények ideális helye a nappaliban van.
  • Elektronikai berendezések (tv, számítógép, számkijelzős óra, hifi). Tudom, hogy altalában mégis vannak ilyenek, ezért próbáld meg tompítani hatásukat. Ha az ágytól viszonylag messze vannak, amelyik lehet, takarásban, ajtó vagy polc mögött, zöld növényekkel ellensúlyozva, akkor talán kevésbé ártalmasak. Éjszakára kapcsold le a hálózatról ezeket! Mivel az elektromos berendezések falon át is sugároznak, nagyon jó lenne, ha a fejed mögötti fal túloldalán nem lenne se hűtőszekrény, se tv, se ilyesmi.
  • Polc, lámpa az ágy fölött. Nem tudom, akinél van ilyen, hogy tud nyugodtan aludni; ha mégis, bizonyára más megoldással közömbösíteni tudja a helyzetet. Az éjjeli lámpa se a fejed fölött a falon kapjon helyet, hanem az ágy melletti éjjeliszekrényen!
  • Tükör. Ez a kérdés nem egészen egyértelmű, ugyanis a tükörnek is lehet helye a hálószobában, ha arra szolgál, hogy az ágyból lehessen egy pillantást vetni az ajtóra. Ha az ágyad az ajtó mellett van, nem látsz rá, csak a fejed elfordításával, ezért így megfelelő helyre beállított tükör jó szolgálatot tesz.
    Mi ez a megfelelő hely? Ami nem az ajtóval szemben van, hogy a beáramló csít ne verje vissza, de nem is az ággyal szemben.
    A tükör aktivizál – elég erősen -, ezért nyugalom, relaxálás közben semmi szükség rá.
  • Az ágy elhelyezése a legfontosabb, számtalan szempontnak kell megfelelnie. Nem jó az ajtó és az ablak között. Az energia áram kisodorja a nyugalmat az ablakon, és huzatban sem egészséges aludni. De legegyszerűbb megoldás egy üvegkristály vagy egy mobil tárgy felfüggesztése a mennyezetre, melyen kicsit eljátszadozik a csí. Lehet egy térelválasztó is az ajtó és az ágy közé, de szerintem ez annyira lezárja a teret, hogy így még zavaróbb.
    Paravánt, úgy gondolom, kevesen alkalmaznak, pedig ez is egy lehetséges megoldás az éjszakai nyugalom megteremtéséhez. Az sem jó, ha ágyadból pont az ajtóra látsz: idegessé tesz, tapasztaltam. Viszont a fejed se mutasson abba az irányba, mert az kiszolgáltat a kinti világ történéseinek.
    Ablak alá se helyezd az ágyat, vagy legalább egy határozott kivitelű függönnyel mérsékeld a csí rohanását! Ha semmi más lehetőség nincs, még az ablak előtti ágy a legjobb. Nekem, például, tetszik, amikor reggel a fejem fölött a függönyön keresztül a Nap fénye kellemesen átszűrődik. Napközben is ki lehet használni a beáradó fényt olvasáshoz, ágyban tanuláshoz. Éjszakára pedig egy vastag, puha függöny jelenti a biztonságot. Ez ideális helyzet: fal előtt, minden oldalról szabadon, kellő védelemben, fejtámlával. Mellőzd a földre telített matracot! Bár a fiatalok számára kedvelt megoldás, nekem is az volt annak idején, viszont az energia áram nem szereti, mert nem tudja körbejárni. Az ágy alatt is mozoghasson, az a jó. Ez egy másik problémát vet fel:
    az ágyneműtartó tároló funkcióját. Ugye, hogy nálad is van ott egy-két használaton kívüli dolog! Nem akarlak elkeseríteni, de ezeket onnan ki kell venned, különösen, ha alvási nehézségekkel küzdesz. Nem biztos, persze, hogy ez az oka, de egy próbát megér. Képesek az ágy alatt rejtőző tárgyakhoz fűződő képek betüremkedni álmaidba, amik nemigen lehetnek pozitívak, ha évek óta ott tárolod ezeket.

Melyik oldalon fekszel az ágyban (amennyiben párkapcsolatban élsz)? Tudtad, hogy a fekvőhelyek felcserélése is konfliktushoz, harmónia megbomláshoz vezethet? Ha nő vagy, feküdj a párod jobb oldalán.

  • Ami kellemes számodra, az legyen a szemed előtt. Ilyenek, mint közös fotó a pároddal, vagy ha nincs jelenleg senkid, de szeretnéd, akkor olyan kép, melyen szerelmespár látható, vagy bármi, ami a szerelemhez köthető (a ló képe a Feng Shuiban a pára vágyakozók ideális szimbóluma, de lehet ez kacsapár, delfinpár). Személyes tárgyaid között is biztosan akad olyan, ami teljesen szuperül funkcionál a hálószobában. A családi képek nem itt vannak a legjobb helyen: aktivizálnak, ráadásul szerelmi életed szemtanúivá válnak, ez nem kívánatos. A hálószoba képei csak kettőtöket ábrázolhatják, hiszen ez a kettőtök szentélye. Ja, és ezek a képek jó, ha az ágy előtti falon kapnak helyet, hogy felébredve rájuk essen első pillantásod. Milyen kellemes dolog úgy visszatérni a reggeli valóságba, hogy valami szívet melengető látvány fogad!
  • Az éles sarkok egyik helységben sem lesznek hasznodra, bár nehezen kiküszöbölhetőek, hiszen mindenütt van belőlük rendesen. Sosem biztos, persze, hogy egyáltalán észrevetted ezeket, vagy bármi hatást gyakoroltak rád, de ha valami nincs rendben – most éppen a hálószoba területén -, kipróbálhatod, hátha az éles sarkok okozta sá csí a felelős érte. Tudom, hogy furcsán hangzik, de bármi, ami disszonanciát kelt, megzavarja egészséges lelkületed és pszichéd.
  • Az akvárium, csobogó, helye sem ebben a helységben van. A vizet, folyót, tengert, vízesést ábrázoló képek viszont olyan hatással lesznek rád, amilyen viszonyban vagy velük. Egy normálisan működő kapcsolat, házasság esetén meglehet, azt az érzést kelti, hogy elfolyik belőle a szerelem.
    De úgyis értelmezheted, hogy még több áramlik hozzátok. Aszerint tégy, ahogy érzelmeid súgják! Ha egyedül élsz, szintén gondolhatod azt, hogy vízzel fog érkezni leendő szerelmed (pláne, ha folyó vagy tenger mellett laksz). A víz valós megjelenése viszont túlságosan erős csít termel. Ha nyugalomra vágysz, vidd ki a hálószobából!
  • A hálószoba színei, bútorai egyedi ízlés szerint kerülnek kiválasztásra, melyek sok esetben ellent mondanak a Feng Shui elveinek (mint a tűz vagy fém elem előtérbe helyezése), viszont hajlamosak vagyunk ösztönösen olyan körülményeket kialakítani, melyek teljes egészében a nyugalom és pihenés lehetőségét szolgálják. Mivel ebben a szobában telnek többnyire a szerelem órái is, a színekben meg kell jelennie a piros valamelyik árnyalatának: piros vagy bordó, egy ágytakaró, egy-két párna, rózsaszín fal, kis terítő, kaspó – bármi, ami kellemes látvány, nem túl harsány, de visz egy kis életet, mozgalmasságot a nyugodt körülmények közé. Ahol ezek hiányoznak, vagyis a hálószoba túlságosan komor, sötét és mély színhatást kelt (barna, fekete, sötétzöld), ott nem léteznek intim percek, és vélhetően problémás a házasélet. Hát ez bizony nem jó. Ha egyedül élsz, de társra vágysz, több vöröset vigyél a hálószobába: annyit, amennyi még nem megy az éjszakai nyugalmad rovására.
  • Kiegészítő tárgyakkal ne zsúfold tele ezt a helységet! Alapállásban az a szabály, hogy a hálószobában minél kevesebb dolog legyen.
    Viszont ez ritkán van így, általában helyszűke miatt. Ha a háló és a nappali egy helységben van, érdemes valami könnyű térelválasztóval – polccal, egy divatos, de légies mozgatható paravánnal – megjelölni a határvonalat. Gyakrabban előforduló megoldás, hogy a hálószoba veszi át a dolgozószoba szerepét is: valamelyik sarokban kénytelen helyet kapni egy íróasztal, számítógép, fax, telefon. Próbáld úgy alakítani, hogy az ágyból ne lásd ezt a helyet! Ne ösztönözzön munkára akkor, mikor pihened vagy szerelmeskedned kellene. Párodat is zavarja, ha miközben ő békésen olvasgat vagy tévézik, te pedig – háttal neki – vered a sarokban a számítógépet. Bizonyára rengeteg megoldás létezik a helyhiány miatti problémákra. Hallgass a megérzéseidre, figyelj családtagjaidra, és meg fogod találni a legkedvezőbb megoldásokat. Talán nem elsőre, nem is másodikra, de az igyekezeted előbb-utóbb meghozza eredményét.
  • Ha olyan mázlista vagy, hogy gardróbszekrényed is van, olyan, melybe ajtón be tudsz lépni, az külön területet képez. Nehogy az gondold, hogy ott – mivel nem látja senki – nem fontos a rend! Ellenkezőleg! S ha már a rendnél tartunk: ugye, nálad sem ritka, hogy az ágy mellett a földön ledobált ruhák, takarók, újságok hevernek, sokszor napokig? Ez, bizony, nagyon illúzióromboló, és este nemhogy aludni nem tudsz nyugodtan, de párodhoz bújni sem lesz sok kedved.
  • A végére hagytam a hálószoba, lakáson belüli elhelyezését. Ez az, amin a legkevésbé tudsz változtatni, ha már egyszer beköltöztél, ráadásul azon a két szobán, ami van, nem sokat lehet variálni. A Feng Shui szerint a hálószoba legjobb helyen a szerelem sarokban (jobb felső sarok, vagy délnyugat) van.
    Ha ez nem így van, nehogy elindulj másik lakást keresni, a dolog nem végzetes, ettől még nagyon boldog életet élhetsz! Később még beszélünk ennek orvoslási lehetőségeiről. A másik szempont, ami a hálót érinti, hogy minél messzebb kellene lennie a bejárattól. Hát ez megint olyan ügy, amibe nem biztos, hogy lehet beleszólásod. Mindenesetre igyekezz távoli zugot találni a szerelmi fészeknek! Az utca a zaja, a túl erős csí áramlása nem tesz jót a pihenésnek, a nyugodt alvásnak. Ha mégis a bejárathoz közel nyílik a hálószoba ajtaja, tartsd nappal csukva avatatlan szemek elől, és a közeledő csí se érezze úgy, hogy beérkezve mindjárt meg is kell pihennie.

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*