Igényes elkerítkezés

Igényes elkerítkezés

Kell-e kerítés, vagy nem jó? Jó-e, ha elzárod magad a világ elől, vagy inkább így nyíltan? Általában zárkózunk. Már túlzottan is. Jellemző módon kőfalak között, zárt udvarokban, magánállamokban élünk.

„Nem szeretek mások szeme előtt élni.” Igaz, a kerítésnek, elkerítkezésnek van egy ilyen funkciója is, elbújni mögé a világ szeme elől.
(Ezért válnak egyre kíváncsibbá az emberek. Vajon mi zajlik mások falain belül…?)

 

A kerítés másik lényeges mondanivalója, hogy – itt van a birodalom határa, ide csak akkor jöhetsz, ha én megengedem. – Ráadásul duplán védjük magunkat, kertkapuval, és bejárati ajtóval. Mindkettőt gondosan kulcsra zárva. Nálunk évekig nem volt kerítés a ház előtt. Bárki feljöhetett a lépcsőn
az ajtónk elé, akkor ez volt a természetes. Sokszor még éjszakára sem zártuk az ajtókat. Mióta megépült a kerítés, gondosan ügyelni kell rá, hogy a kapu be legyen ám zárva, nehogy bejöjjön rajta olyan is, akit mi nem szeretnénk. Hát, sokszor mosolygom ezen, hiszen amíg nem volt, ami elválasztja az utcát a kerttől, mit számított, belép-e valaki, mióta van, még jobban őrködjük magunkat…!

 

Szóval, abban maradtunk, hogy szeretjük, ha határozott demarkációs vonal húzódik a külvilág, és belső kis otthonunk között. Rendben, fontos a határvonalak megrajzolása, de akkor már az is, hogy az milyen módon, milyen formában, színben, és egyáltalán. Nézzük az utcafrontját. Amennyiben a ház előtt kert is helyet kapott, és nem az utcára nyílik a bejárati ajtó, arról beszélünk, hogy van a háznak előkertje. Méreténél fogva persze lehet, hogy ez nem is csak előkert, hanem maga a kert. Más a lényege a két típusnak, ezért egészen más formák határozzák meg.

 

A mi kertünkben a ház előtt előkert van, mert csak néhány négyzetméter, funkciója az esztétika, és a pozitív energia becsalogatása. Mivel a ház „L” alakú, a hiányzó részt is a kerttel kellett pótolni. Ez fontos funkció. Egyébiránt a kerítés nagyjából vállig ér, hézagos, fából van és zöld. Ebből a lényeg, hogy engedtük a világnak, hogy betekintsen hozzánk. Nem nagyon, csak amennyire a – szerencsés esetben gondosan ápolt virágoskertem – bepillantásra készteti a házunk előtt elsétáló szomszédokat.

 

Ha a hátsó kert megfelelő elzárt, illetve az utcai forgalomtól védett, nem szükséges várfalat emelni a ház elé. Mégis látni ilyet is. Ezekben a házakban, kertekben az energiaáramlás akadályoztatott, mint egy leválasztódik a hely energiamezejétől az ilyen otthon. Ha már elől teljesen és átláthatatlanul zárt egy kert – amire bizonyára nagy forgalmú szolgáltat indokot -, legalább hátul legyen olyan kertszakasz, melynek határa szabad utat enged a szemnek. Különösen a déli fekvésű kerteknél lényeges, hogy a látóhatáron végigszaladhassan a tekintet.

 

A kerítés magassága szintén attól függ, mit akar védeni. Egy olyan kertszakaszt, ahol a család a közös reggelijét, vagy vacsoráját szereti elfogyasztani, nyilvánvalóan magasabb kerítés, bujább növényzet védi, mint a pompás kis sziklakertet. Akár mesterséges, akár természetes kerítés határolja a házat, a méret a ház méretéhez igazodjon. Impozáns méretű ház mellett mulatságosan festene egy alacsony kis fakerítés, mint ahogy az sem esztétikus, ha a kerítéstől még az ablakokon sem lehet kilátni, olyan magas.

 

Vannak olyan helyek, helyzetek is persze, amikor kényszerűek a méretek, vagy már eleve adottak. Ha szükséges a magas téglafal, kedvező, ha van benne néhány kis nyílás, ami szabad átjárást enged a mozgó energiának.

 

A kerítés színét és anyagát az életterületek elemének megfelelően kell kiválasztani. Ha előkerted is van, ennek külön pakuát kell rajzolni.
A karrier terület a kertkapu vonalában kell, hogy legyen. A hátsókertben ugyanúgy, az az öt – induló – oldal, amelyiken át leggyakrabban közlekedtek.
Az égtáj szerinti besorolásnál egyértelmű a helyzet, ott az iránytű vezényel.

 

A beérkező csí fogadtatása kerítés alakján is eldől. A lágy vonalvezetésű, lekerített végű, barátságos formák becsalogatják az energiát és a látogatót, ellenben a szúrós, csipkézett szélű kerítés bármennyire az igényesség látszatát kelti, taszít. Lehet azonban ez ellen is tenni, ha a háziaknak ez volt a mániája, nem akar a Feng Shui senkire mért szabályokat rákényszeríteni. Az ilyen kerítés mellett, mely leginkább kovácsoltvas, de lehet egyszerű drót is, nos, némi virágágyással, vidám színekkel ellensúlyozni lehet a szélsőséget. A növények jelenléte mindenesetben kívánatos.

 

Légyszíves figyelj az adott terület elemére, nehogy jószándékúan kioltsd az éledező csít. Az összhang az elsődleges, ám éppen ez az, amit oly nehezen találunk. A Feng Shui segít megtalálni a megoldást, csak haladj lépésről lépésre, és ne akard egyszerre megérteni az egészet.

 

A jó kerítés nem magas kőfal. Gondolj arra, mennyire lezárja a teret, nem hagy utat az energia szabad áramlásának, se ki, se be. Gátoltak a természetes erők, a napfény, a látvány, az illatok. A Feng Shui igazából nem kedveli a zárt kerteket. Az ilyen otthonban nagyobb erőfeszítést igényel a harmónia megteremtése, több aktív részvételt kíván az ott lakóktól, ám lehetetlen helyzetről sosem beszélünk. A zárt tégla, vagy kőkerítés látványát leginkább futónövényzettel, cserjékkel, sövényekkel lehet barátságossá tenni. A lecsüngő dús lombok alatt egy két falilámpa, kerti kandeláber az esti homályban kedvesem megvilágítja a sötét kertrészt, egészen kellemesé tehető az eredetileg zord látvány.

 

A jó ízlés nem pénztárcafüggő, mondom, mielőtt azon kezdenél el sopánkodni, hogy nincs lehetőséged egy álomkert megalkotására. A kreativitással van némi problémád, helyezd a hangsúlyt a Kreativitás, Gyerekek területre, de miután az egész kertből kidobáltad a felesleges holmit, összesepregettél, meglocsoltál, szóval felfrissítetted a lustán kóválygó csít.

A régi, nem túl szép kerítést nem elég eltakarni, előbb, ha sérült, korhadt, festéke pattogzott, ki kell javítani, fel kell újítani, aztán, növényekkel be lehet futtatni. Sok egynyári futónövényt lehet kapni, ha viszont eleged van minden ősszel a száraz virágszárak levagdosásából, telepíts bokrot, virágzó sövényt. Van még valami.

 

Azt tudjuk, hogy ritkán szeretjük alávetni magunkat felsőbb hatalmaknak, mint amilyen a természet, és el sem gondolkozunk azon, mennyire illik bele az adott tájba frissen felépített, pompás otthonunk. Gyönyörű, ízléses, modern, ami kell, mégsem stimmel vele valami. Talán csak annyi, hogy egyáltalán nem passzol a tájba. Egy kis hegyi faluban, ahol századok óta meghatározott, a helyi folklór szerint épülnek a kis házak, semmiképp nem való egy modern, fémvázas, üvegburának ható építmény. A város hangulata másfajta épületeket vonz, és talán meg is követel, nem tudom, ám a vidék annyira változatos, annyira engedi, és annyira nem engedi be a természettől idegen formákat.

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*