Éjszakai fények a kertünkben

Éjszakai fények a kertünkben

A sötétbe burkolózott kert, különösen a téli, zord időszakokban igen barátságtalan képet mutat. Nincs is kedved kitenni a lábad, el is felejted, hogy a házhoz az udvar is hozzátartozik, hiszen csak nyáron élvezheted előnyeit. „Jé, de rég jártam itt, hány hónapja is?” Csodálkozol rá magadra tavasszal, mikor a melegedő nap fénye mégis kicsalogat a kert elhagyatott végébe. Hosszú volt a tél? Sötét és kedvetlen? Mi az, hogy! „Rossz időszaka volt életemnek!”
A Feng Shui megmondja miért, ha kérdezed. Ha nem kérdezed, akkor is. Az összefüggések több szálon alkotnak egy egészet, nem feltétlen a kert sötétje az egyetlen, ami agyoncsapta a téli hónapjaidat, de nagyon is elképzelhető, hogy benne van a képben.

 

A Feng Shui nagyon fontos eleme a fény, melynek hiánya és többlete ugyanúgy fenyegethet szerencsétlenséggel. Az évszakok változásához a szervezetünk is igazodik, télen lelassul, tavasszal éled, nyáron aktívabb, ősszel lenyugszik. Ezt a körforgást nem is szabad alapvetően befolyásolni, megváltoztatni, ám az egyensúly fenntartása végett mindig van mód arra, hogy a szélsőségeket tompítani tudjuk. Nyáron árnyékba vonulsz, télen pedig lámpát gyújtasz. Erről szól ez a fejezet. A sötét ellensúlyozásáról, hogy jin-jang egyensúly megteremtéséről. Kiemelt eleme a Feng Shuinak a fény, mint a tűz elemű jellemző.

 

Tudjuk, hogy a sötétségre is szükség van az egyensúly miatt, ám a tartósan sötét helyek sá csít termelnek, pangó, betegséget hordozó energiát. Erre egyikünknek sincs szüksége, ezért az otthon, a kert vizsgálata során alaposan térképezd fel, hol vannak alattomos a megbújó sarkok, lomos, elhanyagolt kertészek, melyeket nem látogat a család egyetlen tagja sem.
Ugyanígy van ezzel az éltető energia. Ez szerencsétlen helyzetet, negatív következményeket szül. Ha nem mennek jól a dolgok, elsőként ezeket a sötét, figyelmen kívül hagyott helyeket kell felkutatni a telekhatáron belül. Bizonyára vannak kertednek ilyen – nem veszek róla tudomást – helyei, talán még bokrok is takarják, hogy minél láthatatlanabb legyen, mert, ugye ha nem látom, akkor nincs. Ha a Feng Shui tanítását elfogadod, akkor sajnos ezeket a helyeket fel kell számolnod sürgősen.
Talán a párkapcsolat területén halmoztál fel sok sérelmet magadban, s lám, milyen érdekes, ez a része a kertnek a legrondább! Vagy újabban nehezen értesz szót gyermekeddel, miközben a nemrég megvásárolt téli tüzelő még mindig ott hever nagy kupacban az udvar gyermekek területén.

 

A természetes fények a nappali kert varázsszerei, ám csodás harmónia teremthető az esti feketeségben is néhány jól megválasztott, jó helyen elhelyezett kerti lámpával. Mivel a fény jang energia, ezért alapos, nedves, mély, sötét, megbújó, vagyis jin jellemzőkkel bíró kertrészek orvossága. Fontos, hogy a kert minden része látható legyen, ne érezd magad fenyegetve egy homályos sarok miatt. Félelmet szül, különösen a gyerekekben, a sötét kertben hajladozó bokor, vagy a motoszkáló macska.

 

A szabálytalan alakú kertek teljes pakuává alakításánál a mesterséges fények alkalmazása teszi a legjobb szolgálatot. Az „L” alakú házak esetén például az „L” alakban, vagy a ház falán érdemes egy lámpatestet elhelyezni, melynek fénye felerősíti, kiegyenlíti a hiányzó területet.

 

A kapubejáró megfelelő megvilágítása az energia pozitív áramlása miatt lényeges, de azért az sem baj, ha téli sötét estéken hamarabb bejutunk a házba, mert nem kell a fagyban a kulcsokat tapogatnunk. A fény minden rossz ellenszere. Ezért bármilyen negatív energia éri otthonod, legyen a szomszéd ház, kedvezőtlen házfekvés, rossz domborzati viszonyok, megfelelő erősségű fénnyel ellensúlyozni lehet ezeket.

 

A mélység jin energia, ezért ha a ház a domboldalban fekszik, a kert mélyen fekvő részeit minden esetben fel kell tölteni jang energiával. Ezért fontos az is, hogy a lépcsők alján mindig barátságos legyen a kialakítás, mert az oda húzódó energia ott megtorpan, felgyülemlik, pangani kezd, és sá csí lesz belőle. Akkor lehet hasznos a mélyben összegyűlő energia, ha ezeket a helyeket gyűjtőhelyként felhasználva hasznosítod. Padot, asztalt, könnyű fényű lámpást helyezel ide, növények, virágok számára kiskertet rendezel be itt.

 

A kerti fények nemcsak praktikus, hanem esztétikai okokat is szolgálnak. A pozitív energiaáramlás szempontjából, persze mindkét tényező egyaránt fontos. Csodás hangulatot, egyedi kerteket lehet teremteni a fények változatos formáival. Fákra, virágokra, kerti tóra irányított fényekkel, taposható lámpatestekkel, ház faláról visszaverődő, vagy éppen a kerti lépcső mentén a domboldalba süllyesztett fényekkel. Az esti sötétben hajladozó díszfű, nád, díszcserje körvonalai ijesztően hatnak, ellenben fényforrás közelében megnyugtató látvány nyújtanak. A járdák megvilágítása a biztonságérzetet növeli, jelöli az irányt, és kellemes hangulatban vonja az egész kertet, pláne, ha méreteit tekintve tágas kerttel rendelkezel.

 

Egy apró kertben sem kell nélkülözni ezt a megoldást, még akkor sem, ha a környék eléggé kivilágított. Sosem biztos, hogy az utca, vagy a szomszéd fénye jótékonyan hatnak házadra, vagy éppen ellenkezőleg, olyan helyet világítanak meg, amit nem kellene, vagy bántó vakításuk miatt okoznak kellemetlenséget. Fordítva is természetesen légy tapintatos, bármilyen nehéz időnként nem visszarondítani a szomszéd orra alá… Ne bosszantsd ablakára irányított vakító fénynyalábbal. 

 

Egy kis erkélyre is ki lehet helyezni pár gyertyát, hangulatos lehet egy viharlámpa, vagy picinyke kis sziklakertet megvilágító spotlámpa. Saját kis miliőd te teremted, sőt sok esetben egyszerűbb is egy aprócska terület Feng Shui-zása, mint egy több száz négyzetméteres teleké. Gondolj bele, hogy mutat egy kivilágított kerti szobor a kert végén (talán ijesztően), és hogyan egy kert sarkában. A fény csodás hangulatot teremthet, ha odavonz, és csúnyán el is ronthatja azt, ha taszít.
Nagyon tetszetős a kerti kis utak mentén, a növények közé bújtatni az apró fényforrásokat. Nappal ezek szinte nem is láthatók, a sötétség leszálltával viszont életre kelnek, és szolgálják otthonod lakóinak szerencséjét, boldogulását.

 

Rejtett fényforrások alkalmazása előnyösebb, mint a villanyoszlopoké, hiszen ezek nappal nem rontják az összképet, még a magas oszlopok legfeljebb az elég nagy kertek, udvarok világításánál szerencsések. A fény útja legyen játékos, cikcakkos, hullámos, de ne egyenes. Az egyenes járda, fénykordon felgyorsítja csí áramlását, nem engedve, hogy a környező területeket éltető energiával lássa el. Ez nem kívánatos.

 

Néhány kérdés, melyet gondolj át a kerti vezeték rendszerének építésekor:

– Ugye szakember fogja elhelyezni és összekötni a vezetékeket?

– Fordítasz-e figyelmet a minőségre? Rendkívül bosszantó, ha rövid használat után tönkremegy egy fénycső, egy kapcsoló, vagy a kutya megrág egy kábelt.

– A biztonság a gyermekek miatt kiemelten fontos. A tűzveszély minimálisra csökkentése kiemelt feladat.

– A fényeknek nem kell egész éjjel műszakban lenniük, ahogy a ház lecsendesedik, a kültéri világítás is befejezheti aznapi tevékenységét.
Bizonyos esetekben nem árt az időkapcsoló, vagy egy fényérzékelő műszer, mely a nap lenyugvó sugaraival párhuzamosan bekapcsolja az esti világítást, hajnalban pedig leoltja.

 

A fény, tűz, jellegénél fogva a kert déli részén, illetve a Törekvés iskola útmutatása szerint a Hírnév területen optimális. A Föld elemű pakua területen szintén szerencsét hoz, hiszen a tűz szüli a földet, ezért ezek erősítik egymást. Kerti tavak környékén is előnyös, amennyiben kiegészíti a tűz a vizet, ellenkező esetben kioltják egymást. A víz mentén jó helye van a lámpáknak, a diszkrét fényeket kellemesen tükrözi vissza vízfelület. A tó belső kivilágítása Feng Shui szerint nem előnyös, az előbb említett okok miatt (kioltják egymás).

 

A kerti fények akkor biztosítják a pozitív energiát, ha nem túl harsányak, de a kert minden részébe eljutnak. Természetesen azok a helyek, melyet a társasági élet szempontjából meghatározó szerepet játszanak – baráti, családi vacsorák, kerti partik -, nos, ezek megkívánják az erősebb kiemelést.

 

Általában véve meg tudjuk azt állapítani, mi a hangulatos, mi a kívánatos, Feng Shui nélkül is. A fenti rengeteg ötlet talán soknak tűnik, mert sok is.
Nem kell, és nem is szabad túlzásba esni a Feng Shui zászlaját lobogtatva, elég csupán egy-két elképzelést beépíteni saját környezetünkbe. Nem Feng Shui az éjszakai fénykavalkád. Keveset, de azt jól. Ugye, valahogy így lehetne megfogalmazni.

 

A kínaiak eme világnézete ahhoz segítséget, hogy vissza tudjunk találni a természetes énünkhöz. Nem könnyű, mert teljesen fertőzöttek vagyok a civilizáció vírusától. A természetes és szép kert nem hívság viszont, hanem egy igazi kis natura. Ha nem lennének ilyen kemény falak az agyunkban a természetes élet és a mesterséges között, nem is lennénk ennyire betegek, semmilyen téren. Ezért kell manapság tanulni a természetes életet a természetes táplálkozást, és mozgást, mert már mindez olyan idegen. Szerencsére nem kevesen vannak már azok, akik megelégelték a szellemi és lelki sötétséget, és tenni akarnak a világ sötét erői jellem.
A Feng Shui – habár nem divat, és nem is irányzat, csak úgy, mint a természetes táplálék fogyasztása – jó útvonal lehet annak, aki másként szeretne élni, mint ahogy megadatott.

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*