Az autósmagnótól a Bluetooth-os kihangosítóig

Az autósmagnótól a Bluetooth-os kihangosítóig

Ahhoz, hogy az öregedő autókban is használhatók legyenek az újakban már megszokott adatforgalmazási technikák, több lehetőség is van.
A legegyszerűbb kicserélni az elavult fejegységet olyanra, amely fogad USB-t és kommunikál Bluetooth platformmal. Előfordulhat, hogy az autó használója egyébként elégedett az adott készülékkel, vagy ragaszkodik annak gyári megjelenéséhez, minthogy eredeti tartozék. Egy kevés keresgéléssel találunk olyan eszközt, ami megoldja ezt a kérdést is.

 

A 90-es években rajzolt magyar Dension termékei között szerepel a Gatway Lite nevű eszköz, amely képes ellátni a fenti feladatot. Ebből kétfélét kínálnak. Az egyik az USB csatlakozási lehetőséget biztosítja, a másik, drágább fajtája Bluetooth kapcsolatra is képes (megkülönböztetésül kapott még egy BT betűjelet). Alapvetően egy ilyet dekóder, a fejegység számára analóggá alakítja a digitálisan érkező és általa feldolgozott, olvasott jelet.
Jellemző a technológia fejlődésére, hogy lassan már ezek az eszközök is túlhaladottak lesznek, hiszen kb. 5-10 évvel ezelőtti fejlesztés eredményei.
A lényeg azonban, hogy a pillanatnyi problémát megoldjuk.

 

A gyártó a fejegységről való vezérlést úgy oldotta meg, hogy a CD-tár funkció kapcsolóival lehet parancsokat küldeni, ha USB-portra pendrive-ot csatlakoztatva hallgatnánk a zenét (talán ez a legáltalánosabb adathordozási forma). Természetesen, ha gyári (vagy meglévő) fejegység kormánykapcsolókról is vezérelhető, értelemszerűen ez is működik. Az USB-re egyéb média lejátszó eszközt, vagy vezeték nélküli kapcsolattal okostelefont csatlakoztatunk, az eszközről és a fejegységről is működik a vezérlés.

 

A beszerelés egyszerű, igaz, ez attól függ, hogy mit szeretne a tulajdonos. Esetünkben a teljes elrejtés a cél, így ennek érdekében haladt a beszerelés. Minden a fejegység kihúzásával kezdődött. Egy használt autónál ilyenkor várják meglepetések a szerelőket, amelynek oka általában, hogy korábban is „molyoltak” az autóval. Most egy egykori kihangosító beszerelésének öröksége maradt hátra, néhány felesleges kábellel. A bekötési ábra szerint kellett egy táp, ami gyorsan meglett. A rejtett elhelyezés miatt egy USB-hosszabbító kábel is bekerült, ennek az egyik végét a készülékhez csatlakoztatták, a másikat ki vezették a fejegység alatti tároló rekeszbe – itt lehet a pendrive-ot kényelmesen csatlakoztatni.

 

Mivel a BT előkészületek a vezeték nélküli kapcsolat lehetőségét kihasználva telefon kihangosítóként is funkcionálhat, felmerült ennek a lehetősége is. Ehhez a gyártó egy hosszú kábelt és egy mikrofont és mellékelt. Azonban a tulajdonos ezt nem kérte, így ezek a dobozban maradtak. A csomagtartóban dolgozó cd-tárat lekötötték (ez az áldozat a fejlesztésért), majd a csatlakozója helyére költözött a Dension típus specifikus csatlakozója.
Ehhez persze vásárláskor ellenőrizni kell, hogy az adott autóhoz használható-e az eszköz, ebben a segítség a gyártói honlap tévesztésmentes felülete, ahol még a kompatibilis fejegységek fotója is szerepel. A doboz kapott egy zörgés és sérülés elleni habszivacs csomagolást, majd beépítették a légkondicionáló vezérlő panelja mögé, ott bőven volt hely. Ezután jött a próbaüzem, még a félig kihúzva hagyott fejegységgel. Minden működött, így a magnó is a helyére került, és már egy ma joggal elvárt funkcióval is bővülve.

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*