Fessünk előrelátóan

Fessünk előrelátóan

Igaz, lakásunkat bármelyik évszakban kifestetjük, mégis előnyösebb, ha a nyári időszakban kezdünk neki, mert akkor könnyebben szárad a festék és a takarítás is egyszerűbb.
Ha minél kevesebbet akarunk dolgozni, tartsuk be a következő tanácsokat: 

  • Ne felejtsünk el beszerezni ragasztószalagot, fóliát, csomagolópapírt!
  • Acsempéket, kapcsolókat, ajtófélfákat még a festés előtt ragasszuk le ragasztószalaggal!
  • Apadlót fóliázzuk le, ez szintén a takarítást könnyíti meg számunkra.
  • Ha nem akarjuk a szekrényeketkipakolni, takarjuk le takarófóliával!
  • A képeket, dísztárgyakat csomagoljuk be csomagolópapírba!
  • Fóliázzuk le a mosdót, a fürdőkádat, a WC-t és a fűtőtesteket is!
  • Az ablak- és ajtóüvegeket ragasszuk körbe széles ragasztószalaggal!

A falak állapotának vizsgálata 

 

Ha már sokadszor volt festve a fal, kétséges, hogy biztonsággal rákenhetők-e az újabb fedőrétegek. A falak 4-5-szöri festése után ajánlatos a megvastagodott réteget teljesen levakarni. Ez nem kellemes feladat, de így biztosítható, hogy az új festék nem szedi fel foltokban az alatta levő rétegeket.

 

A fal előkészítése

Ha a régi festékrétegeket le kell kaparni, akkor alaposan át kell nedvesíteni a falat. Ezt minden átfestés előtt tegyük meg, így eltávolítjuk a felületi szennyeződéseket. Az így fellazult vastag festékréteget pedig széles spaklival már könnyű lehántani a falról. A spaklit 30-50 fokos szögben tartva és közepes erővel a felületre nyomva távolítsuk el a leváló festékréteget. A makacsabb foltokat erősebb nedvesítéssel lazítsuk fel, majd távolítsuk el. Száradás után következhet a csiszolás, amihez finom szemcséjű papírt használjunk, amit nagyobb felületű, fogantyús simítólapra fogassunk fel.
A műveletet lágy mozdulatokkal és a lap gyakori letisztításával végezzük el. Ehhez a művelethez különösen ajánlott a festőszemüveg, az arcmaszk és a kesztyű viselése.

 

Repedések javítása

A repedéseket pereméről le kell verni a labilis részeket, avagy kimélyíteni azt, benedvesíteni, majd ezt követi a rések glettel történő kitöltése. A repedést a kitöltőanyagba ágyazott hajszálvékony üvegszálszövettel fedjük le, majd azt is simítsuk be glettel. Az így kijavított részeket csiszoljuk össze a fal síkjával, majd portalanítás után következhet a helyiség falainak mélyalapozóval történő előkezelése. Ez azért fontos, mert a szer egyrészt megszilárdítja a fal laza felületi szemcséit, másrészt pedig csökkenti a falak nedvszívását.

 

A falak festése

Mivel a legtöbb festék színe fehér, ezeket főként a mennyezeten használjuk. A különböző színárnyalatok kikeveréséhez színezékekre van szükségünk. Pasztellszínek elérésénél a színezékek aránya maximum 15% lehet. Erőteljesebb színhez már gyárilag színezett festéket válasszunk. A falfestést leggyorsabban festőhengerrel végezzük. Először a sarkokat húzzuk ki széles ecsettel, majd a festéket hengerrel vigyük fel a falra. A henger kiválasztásánál vegyük figyelembe a festék sűrűségét! A híg festékekhez hosszú szálú, hurkoltat, míg a sűrű festékekhez rövid szőrű plüss, perlon vagy bolyhos hengereket használjunk. Ha teleszkópos toló rudat használunk a hengerekhez, a létrára mászástól is megkímélhetjük magunkat. Bár a festékek gyorsan száradnak, a száradási időt mindig tartsuk be, ami általában 2-6 óra. Ahhoz, hogy a felületek teljesen foltmentesek legyenek körülbelül 24 óra szükséges.

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*