Az okos más hibájából tanul

Az okos más hibájából tanul

Életem legdrágább fürdőszobai szekrénye! Pedig nem vettem drágán, mégis nagyon sokat ér nekem. Eszmei értékkel bír, mióta ráeszméltem, hogy milyen elképesztően sok munkát fektettem bele…

Ott kezdődött minden, hogy pultra ültethető mosdót szerettem volna a gyerekek fürdőszobájába. Viszont a mosdó beszerelése előtti napokban sem volt még meg a megfelelő bútor, amire rákerülhetett volna. Az idő erősen szorított és az anyagi lehetőségek is adottak voltak, mégis vártam a megfelelő szekrényre.
Ekkor találtam rá egy hirdetési portálon erre a masszív kis darabra, potom 8000 Ft-ért. Egy idős néni árulta, aki elmesélte, hogy a komód már 80 éves.

Az öreg, robusztus, tömör fából készült „art deco” stílusú bútort a beépítés (és átalakítás) előtt élesben is teszteltem.

A tényleges magasságát látva döntöttem úgy, hogy egy fakalapács és egy véső segítségével megválok a lábaitól a gyerekbarát felhasználhatóság végett.

Szépen lecsiszoltam, majd folyékony fával kijavítottam a hibákat. Utóbb megtudtam, hogy ez a hibás sorrend, mivel először lealapozni kell a bútort és csak utána szabad a fatapaszolással foglalkozni. Ugyanis az alapozó festék sokkal látványosabbá teszi azokat a sérüléseket, egyenetlenségeket is, amiket előtte esetleg nem vettünk észre. Ráadásul az alapozó réteget úgyis vissza kell csiszolni, így egyszerre a javított részek csiszolása is megtörténik, nem kell külön bíbelődni vele.

Hogy ne legyen olyan egyszerű a dolog, munka közben arra is rájöttem, hogy nem szabad túl sokáig használni a csiszolópapírokat, mert elkoptatja a csiszolófejet. Tanuljanak a hibámból, azonnal cseréljék le a papírt, ha már nem az igazi!

Csiszolás, alapos portalanítás után tehát következik az alapozó réteg felhordása. Trinát univerzális alapozóját választottam, ár-érték arányban ez volt a legszimpatikusabb.

Ekkor jött a feketeleves. Az alapozó és a sok csiszolás hatására néhány helyen felpúposodott az eredeti festés, így fatapaszostul, alapozóstul le kellett hántani a teljes külső lakkréteget, ami eredetileg a bútort borította.

Szóval megint alapozás és javítás következett. Az alapozás után, meg kell várni a teljes száradást. Utána újra át kell csiszolni a felületet, de erre elég már egy 80-as, 100-as csiszolópapír is és gép sem szükséges hozzá. Itt inkább már csak a felület mattítása a cél.

Ha az alapozással, fatapaszolással és a csiszolással is megvagyunk, jöhet a végleges szín. A festés technikáját tekintve viszont megint sikerült újat tanulni.

Először jó sokat molyoltam vele, úgy csajosan, ecsettel, szép vékonyan felhordtam, majd száraz hengerrel simítottam a festéket. Ekkor azonban a körülöttem sertepertélő szakemberek megszántak és megmutatták a frankót. Azóta tudom, hogy bátran rá kell borítani a festéket a vízszintesen elhelyezett felületre (az ésszerűség határain belül) és határozott mozdulattal el kell simítani a festéket a hengerrel.

Először mindegy az irány, csak fessük le az egész felületet. Az utolsó mozdulatok azonban hosszában egyirányúak legyenek. A végeredmény gyönyörű (ha tényleg nem kenitek túl vastagon a festéket) és fele annyi idő, mint az ecsetes-hengeres simítós technikával.

A fedőfestéket lehet egy- vagy két rétegben is felkenni, attól függ milyen igénybevételnek lesz alávetve az átalakítandó bútor.

Az a jó az építkezésben, hogy rengeteget lehet tanulni a különböző szakemberektől. Például hogy miként kell bútort felújítani, hogyan lehet gyorsan és szépen falat festeni, illetve hogyan nem szabad másra bízni az utolsó réteg festék felkenését, amely ha túl vastag rétegben kerül a fára, megbőrösödik és kezdhetjük elölről az egészet…

Őszintén bevallva itt már megremegett a térdem és furán tikkelni kezdett a jobb szemem, amikor a környezetemben valaki kiejtette bármelyik szót is “a fürdőszoba, a komód, a sürgős, az átalakítás, a festés és a holnap jönnek a vizesek” közül.

 

Szóval most jól figyeljetek, ha bútort szeretnétek festeni, tapasztalatból ajánlom a következő menet szigorú betartását:

 

  • Csiszolás, durvább esetben felpattogott lakkréteg teljes eltávolítása hőlégfúvó segítségével
  • Portalanítás vastag, nagyméretű ecset és rongy használatával
  • Alapozás, hengerrel történő simítással
  • Folyékony fával való javítás, melyet tiszta spakli segítségével vékony rétegben alkalmazzunk
  • Száradás után finom csiszolóval való felület mattítás
  • Portalanítás
  • Festés 1 vagy 2 rétegben

 

Minden baklövésem ellenére büszke vagyok, mert nem adtam fel és nem futottam el az Ikeáig egy mosdópultért. Inkább befejeztem, amit elkezdtem.
És igen! Megérte! Szép lett és szeretjük, nagyon!

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*