Vízkezelési kisokos

Vízkezelési kisokos

Egy medence feltöltése sok vizet igényel. Például egy 5 méter hosszú, 2,5 méter széles, 1,2 méter mély medence 15 m3 vizet igényel.
Megfelelő vegyszerezéssel és vízforgatással elég lesz egyszer feltöltened nyár elején a medencédet.

A medence vizének tisztántartásához elengedhetetlen egy vízforgató egység, amely segíti a vegyszerek elkeverését a vízben.

A vízforgató és a vegyszerek külön-külön alkalmazása nem ad megfelelő eredményt. A vízforgató a felszínen úszó, valamint a vízben lebegő szennyeződéseket szűrik ki. A vízforgató egység szivattyúból és szűrőből áll. A legtöbb medencénkhez alap tartozék a papírszűrős vízforgató.

Egy nagyobb – 5 méternél hosszabb – medencénél érdemes elgondolkoznod egy homokszűrős vízforgató (homokszűrő + szivattyú) beszerzésén.
A papírszűrős vízforgató ekkora medence méretnél már lehet, hogy nem biztosít megfelelő víztisztaságot. Egy homokszűrős vízforgató használata több kényelmet biztosít, nem kell takarítani, esetleg kicserélni a papírszűrőt, valamint kútvízzel történő feltöltéshez csak a homokszűrős vízforgató ajánlott.
A medence aljára ülepedő szennyeződések eltávolítására a víz alatti porszívót használhatsz.

  1. pH beállítás

A medencéd vize csak akkor lesz kristálytiszta és átlátszó, ha összetevői kémiai egyensúlyban vannak. Nyugalom, nem kell kémikusnak lenned, de azért pár alapvető szabály le kell fixálnunk. Az első feladatod a víz pH értékének beállítása. Ez azért fontos, mert ha nem a megfelelő szinten állítod be a medence vizének pH értékét, akkor a savas vagy lúgos víz csípni fogja a szemedet és a klórozó szerek hatékonysága is jelentősen romlik, valamint korrozív hatásúvá válik a víz. A pH értéket 7,2 és 7,6 közé kell beállítanod. A pH érték beállításához használd vízelemzőinket.

  1. Fertőtlenítés

A megfelelő pH érték beállítása után következhet a fertőtlenítés. A fertőtlenítőszerek azok a vegyszerek, amelyek elpusztítják a medence vízében meglévő mikroorganizmusokat (baktériumok, gombák, vírusok). Elszaporodásuk esetén a medence vize zavarossá válik. A leggyakrabban alkalmazott fertőtlenítőszer a klór. Az ideális szabadklór-tartalomnak literenként 0,6-1,0 mg-nak kell lennie. Ha érzékeny vagy a klórra, akkor klórmentes vagy oxigénes fertőtlenítőszerek használatát javasoljuk. Alternatíva lehet még a sóbontó berendezés is. A fertőtlenítés a sóbontó esetén konyhasó segítségével történik, ezzel kiváltható a vegyszerezés.

  1. Algátlanítás

Ha a klór és az algaölő szintje az ideális szint alá csökken, akkor már fél nap elég arra, hogy a medence zavarossá váljon, bealgásodjon. Ezért is fontos a megfelelő klór szint biztosítása. Érdemes kéthetente úgynevezett sokkoló klórozást végeznünk, mely során a klór szintet a 3-5 szorosára emeljük.

  1. Pelyhesítés

A vízforgató berendezések a nagyon apró szennyeződéseket nem képesek kiszűrni a medence vizéből. Ezek a kisméretű szennyeződések zavarossá teszik a medence vizét. A pelyhesítő szerek a nagyon kisméretű szennyeződéséket nagyobb méretű pelyhekben gyűjtik össze, amellyel már a vízforgató berendezés is képes megszűrni.

Vigyázat! Használj úszó vegyszeradagolót, ha tablettás víztisztítót alkalmazol. A tabletta a medence aljára merülve kilyukaszthatja a medence alját.
Az úszó vegyszeradagolóval ez elkerülhető.

Gyakran felmerülő problémák:

Nem megfelelő a pH érték

A pH értéknek mindig 7,2-7,6 között kell lennie. Ha a pH érték túl magas a klórozó szerek nem fejtik ki hatásukat, a víz zavarossá válik és elalgásodik.

Nem megfelelő szabadklór érték

A víz szabadklór-tartalmának mindig 0,6-1,0 mg/l között kell lennie. Ha ennél kevesebb, akkor csökkenhet, vagy megszűnhet a fertőtlenítés.

Nem végzett sokkoló klórozást

Hetente vagy kéthetente érdemes elvégezni (a klórtartalmat 3-5 mg/l-re felemelni) – ezzel csökken az algák megtelepedésének lehetősége.

Nem megfelelő a szűrés

A szűrő eltömődött vagy vízkövesedett. Papírszűrős vízforgató esetén tisztítsa ki, vagy cserélje ki a szűrőt. Homokszűrő esetén ellenőrizze a nyomásmérőt, és ha túl magas értéket mutat, végezzen visszamosást.

Nem megfelelő szűrési idő

A vízforgató berendezésnek naponta legalább 2 x 4 órát kell üzemelnie. A vízhőfok emelkedésével növelni kell a szűrési időt is. Nagy melegben emelje a szűrési időt 2 x 7 órára.

Rosszul beállított fúvókák

A teljes medencevíznek mozgásban kell lennie, amikor a szivattyú üzemel. Így biztosítjuk a vegyszerek egyenletes elkeverését. Ha ez nem így van, a pangó vizű részeknél, ahol nincs vegyszer utánpótlás elalgásodik a medence.

Kútvízzel töltötte fel medencéjét

Első alkalommal történő megtöltéskor a víz tisztának tűnik, mihelyt azonban első alkalommal hozzáadjuk a klórt, gyorsan barnás színt ölt. A vízben lévő színtelen vas oxidálódik a klórral és láthatóvá válik. Csak homokszűrő esetén használható kútvíz a medence megtöltésére

Nyálkás, csúszós a medence fala: alga képződött a medence falán

Érdes a medence fala: vízkő képződött a medence falán

Bőr- és szem irritáció: mind a túl nagy, mind a túl kicsi pH érték okozhat bőr- és szem irritációt. a pH értéket 7,2-7,6 közti értékre állítsa be.

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*