A “buheramunka” felszámolása

A “buheramunka” felszámolása

Eredetileg a zúgó váltó miatt szereltek le a Suzuki Szamurai kardántengelyét. Gyorsan kiderült, hogy utóbbi is javítást igényel, ami persze nem ment egyszerűen. Íme, a „buheramunka” felszámolása.

kardánkereszt lötyögött a helyén a terepjáró alatt, így a szerviz megrendelte az új alkatrészt, majd a szerelő nekiállt szétszedni a kardánt.
Kipattintotta a kereszt elmozdulását akadályozó zégergyűrűket, majd kiütötte a keresztet a helyéről – ez nehezebben ment a megszokottnál.
Jött is a várt meglepetés: a rövid szakasz körömfuratai 16, és 15 milliméteresek voltak, tehát két eltérő típusból rakták össze a kardántengelyt!
Persze leleményesen, megrendelték a kisebb csapméretű kardánkeresztet, a nagyobb furatú körömbe pedig hüvelyt esztergáltak.
Azonban a kisebb átmérőjűnek kisebb a hossza, így a zégergyűrű hornyáig nem ért ki a kereszt, emiatt volt egy mozgása, ami miatt vibrációként jelentkezett, főképp nagyobb ütemű haladáskor. Ez a vibráció nem csak kellemetlen volt, de gyorsította a kopást is.

Jöhetett a gondolkozás, hogyan lehet működővé tenni a „hibrid” kardánt. A szerelők többször végiggondolták, majd telefonálgatni kezdtek.
Eredetileg a kardánkeresztcsere anyagköltsége 5000 Ft-os kategória, majd kiderült, hogy lehet rendelni az autóba való körmöt (kb. 22 000 Ft-ért),
akkor összerakható, de a szállítási határidő, gyári alkatrész lévén két hónap lett volna. A kocsinak mennie kell, így inkább a raktáron lévő,
készre szerelt kardán lett a választott 80 000 Ft-ért.

A berakása előtt viszont még a váltót is meg kellett javítani. Szétszedve kiderült, hogy a búgást a futásteljesítményből adódó természetes csapágykopás okozta. Megrendelték a csapágykészletet a váltóhoz, kiszerelték a fogaskerékcsoportokat és a tengelyeket, majd beillesztették az új csapágyakat.
A váltót összerakták, mehetett vissza a helyére, és akkor lehetett beszerelni az új kardánt. A próbaút bizonyította, hogy a szerelők jól gondolkodtak. Megszűntek a hajtásból jövő mechanikai zajok, és megszűnt a vibráció is, amit a rossz kardán okozott.

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*