A térnagyító átlós burkolás lépései

A térnagyító átlós burkolás lépései

A fürdőt, előszobát, konyhát érdemes masszív, strapabíró járólapokkal burkolni, mert víz- és időtállóak, na meg sokkal jobban bírják az igénybevételt, mint például a linóleum. Ha pedig átlósan rakjuk le őket, optikailag nagyíthatjuk is az ilyen helyiségekben szokásos kis alapterületet. Az igényes, stílusos burkolat kiválasztása, megtervezése nem könnyű döntés és feladat. (Stílus, színösszeállítás, mintázattal, dekorációs megoldások, díszítések…)
Pontosan mekkora mennyiséget kell vásárolnunk a kiválasztott járólapokból?

 

Átlósan rakva növeli a teret

A legtöbben nagyon odafigyelnek, hogy ízlésük szerinti színeket vásároljanak, de a lerakás módját is megéri végiggondolni. Ha kisebb a helyiség, akkor rakjuk átlós módon, mert az optikailag nagyítja a teret, így a kisebb fürdőkben, konyhákban – és gyakorlatilag minden előszobában – nagyon is érdemes alkalmazni. Fontos, hogy legalább három sornyi egész (nem vágott) csempelap elférjen egymás mellett átlósan rakva, mert az már jól mutat a helységben, és valóban térnövelő hatása lesz. 

 

Sok a sitt

Az átlós stílus legfőbb hátránya, hogy rengeteg felesleg és törmelék keletkezik, de ez ellen nem tudunk tenni.
Ez abból adódik, hogy a minta széleire fél darabokat kell beillesztenünk, viszont biztos, hogy különlegesebb lesz tőle a helységünk.

 

Lépésről lépésre

 

  1. A régi burkolat felszedésekor megsérült az aljzat, ezért aljzatkiegyenlítőt használunk. Vízzel hígítva keverjük be, de ne legyen túl híg.
  1. A fogazott glettvas sima felével egyengessük el az aljzatkiegyenlítőt. Segít a gravitáció is: amerre lejt a padló, úgyis arra folyik.
  1. A kiegyenlítő anyagot egy napig hagynunk kell száradni, de azért utána, száraz állapotában is még egyszer ellenőrizzük vízmértékkel.
  1. Mivel a lapokat átlós stílusban rakjuk le, jelöljük meg a helyiség falainak közepét, majd egy zsinór mentén rajzoljuk be az átlókat.
  1. A vonalak segítségével helyezzük le az első három lapot. Ekkor már szemre is látjuk, hogyan fog mutatni a rombuszminta.
  1. A leggondosabb aljzatkiegyenlítés ellenére is akadhat olyan padlórész, amelyik nincs vízszintben. Arra kenjünk vékony réteg ragasztót.
  1. A fogas glettvassal kenjük meg a járólap hátoldalát.
  1. A járólapot illesszük a helyére. A levegőbuborékok eltávolítása érdekében ütögessük is meg gumikalapáccsal vagy teli tenyérrel.
  1. Ezután fugakeresztekkel stabilizáljuk a helyzetét. Minden oldalára tegyünk a műanyag kereszt-távtartókból.
  1. Ismét vegyük elő a vízmértéket és nézzük meg, hogy pontosan szintben vannak-e a lapok. Több lappal is hasonlítsuk össze!
  1. A minta széleire fél darabokat kell beillesztenünk. Vághatjuk hagyományos módon, de a modern, vizes vágó még precízebb lesz.
  1. A kettévágott lapok darabjainak éleit le kell csiszolnunk. A legjobb, ha flexet használunk, így nem lesznek éles peremek a falak mentén.

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*