Gyepszellőztetés

Gyepszellőztetés

A gyepek talajfelszínén az elhalt növényi részekből idővel gyepfilc képződhet. Jelenléte kis mértékben hasznos, túlzott vastagságban kimondottan káros. Kisebb mennyiségben mulcsként védi a talajt a kiszáradástól illetve csökkenti a csúszásveszélyt labdarúgópálya esetén. Ha azonban az anyag-felhalmozódás nagyobb, mint a természetes lebomlási folyamatok, rövid idő alatt egy vastag tőzegszerű réteg keletkezik. Ez a réteg alacsony pH-ú, s mintegy szigetelőrétegként viselkedve kimondottan akadályozza a víz, a tápanyag és az oxigén kellő áramlását.

Kedvezőtlen körülmények között évente 1 cm filcréteg is létrejöhet. 1 cm vastagságig nem ad okot aggodalomra, mert kedvező hatásai érvényesülnek.
2 cm-es rétege azonban már 20 l /m2 öntözővizet is képes megkötni és a víz talajba jutását megakadályozni, ami nyáron roppant káros. Egy jól sikerült gyepszellőztetéssel 1 kg/ m2 gyepfilcet is kidolgozhatunk és eltávolíthatunk erősen elfilcesedett gyepünkből.

A gyepfilc negatív hatásai a következők:

  • erősebb gyomosodás
  • betegségekre való erősebb hajlam
  • erős víz és tápanyagmegkötés
  • csökkenő gyökeresedés mértéke
  • szivacsszerű puha felület

A következő körülmények között maradhat a nyesedék a gyepen:

  • száraz idő
  • egyenletes eloszlás
  • gyakori nyírás
  • élénk talajélet
  • beállt záródott felület

Gyakorlatban a nyesedék rajtahagyását egyedileg kell megítélni.

Gyepszellőztetésen azt értjük, amikor erősen elfilcesedett gyepet célgéppel megszabadítjuk a felhalmozódott gyepfilc rétegtől. Gyepszellőzetés legkedvezőbb időpontja, tavasz illetve kora ősz. Kerüljük a kánikulai viszonyok között végzett gyepszellőztetést. Száraz időben gyepszellőztessünk. További gyepszellőztető termékek itt.
Házi kertekben kézi gyepszellőztetővel, míg nagyobb felületeken vontatott kivitelű célgép segítségével távolíthatjuk el a gyepfilcet. A gyepszellőztető annál tökéletesebb munkát végez, minél kisebb a kései közötti távolság. A kitermelt elhalt anyagot el kell távolítani a gyepről. Erősen elfilcesedett területen csak megismételt gyepszellőztetéssel lehet a kívánt eredményt elérni.

HOMOKSZÓRÁS-TOP DRESSING

A gyepfelületek légcseréje és vízátbocsátása az eliszapolódás, használat következtében fellépő összetömörödés hatására idővel csökken.
Felületi egyenetlenségek keletkeznek.

Rendszeres kvarchomok kiszórás a következő pozitív hatásokkal bír:

  • levegő és légcsere javul
  • kis felületi egyenetlenségek kiegyenlítődnek
  • a feltalaj szárazabb lesz
  • lyuggatással kombinálva a feltalaj homokban gazdagabb lesz
  • segíti a gyepfilc gyorsabb lebontását

Kijuttatása 2-6 liter / m2 mennyiségben javasolható. A nagyobb mennyiséget két részben juttassuk ki. A homok feltalajba való keverése céljából lyuggatással kombináljuk, így mindkét tevékenység pozitív hatása fokozható. A homok legyen agyag és mészmentes, télálló, 0-3 mm szemcseméret a javasolható. Mosott folyami vagy bányahomok, illetve ezen méretre őrölt kőzúzalék alkalmazható. A sarkos szemcse nagyobb pórusteret hoz létre a lekerekítettel szemben. Kötött talajokon évente 2-3 alkalommal célszerű homokot kijuttatni 2-5 l/m2 mennyiségben. A kötöttebb talajoknál a homok több durva frakciót, míg lazább talajoknál több finom frakciót tartalmazzon.

Fontos a kijuttatás egyenletessége csekély mértékű talajtömörítés mellett. Az Eurogreen Portax eleget tesz ezen kritériumoknak.

Top dressing a homokszórás nemzetközi terminológiája, melynek lényege, hogy a meglévő gyepet felülről e gyep fejlődését kedvezően befolyásoló anyaggal felülterítik. Ezen anyag leggyakrabban mosott homok, komposzt és valamilyen talajjavító anyag, illetve trágya keveréke. Részben talaj szerkezetének javítása részben tápanyag-utánpótlás részben felületi egyenetlenségek csökkentése céljából kerül kijuttatásra. Alkalmazása elsősorban homokos felépítésű sportgyepeken szükséges.

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*