Állóvíz a kertemben

Állóvíz a kertemben

„Víz nélkül nem is kert a kertem?” Hát van élet víz nélkül? Nem véletlen jelképezi a gazdagságot, erőt, jólétet. Vonzza csít, élteti, támogatja a ház lakóit. Viszont tényleg fontold meg, milyen mértékű, mélységű, funkciójú tavat készülsz beilleszteni kertedbe!

  • Méretében legyen arányos a házzal. Kicsi házhoz még kisebb vízfelület dukál, nagyobb épület mellett bátrabban lehet álmodni. Arra kell ügyelni, hogy a víz ne telepedjen rá a házra, és ne is szívja el annak energiáját.
  • Helyét a kertben a pakua térkép segít kijelölni. Ha csak, nem azt a hagyományos kínai felfogást követed, hogy a vízhely a ház előtt van, mert mögé telepítve szerencsétlenséget okoz. Nos, számtalan esetben ez egyáltalán nem kivitelezhető, viszont a ház mögött elterülő kert bőven kínál helyet egy medencének, kerti tónak, madáritatónak.

Medence: kényes pontja a Feng Shuinak, ugyanis a valóban úszásra alkalmas medencék csak igazán nagy házak, igazán nagy kertjében ideálisak.
Egyéb esetben a medence, méreténél fogva rátelepszik a házra, sá csít termel. Ha megelégszel egy kisebb, inkább úszkálásra, mint úszásra alkalmas medencével, akkor jó, viszont nem megfelelő ház és kert méreteknél a Feng Shui nem javasolja telepítését. Formáját tekintve érdemes elkerülni a szabályos kialakítást, melynek sarkai ártó energiát küldenek a házra, kerti padra, vagy épp a gyerekek játszó helyére. Lekerített sarkú, ovális,
vagy vastag kifli alakú medence viszont megfelelő.

Kerti tó: a kerti tó ugyanolyan, sőt még olyanabb átgondolást igényel, mint a medence. Helyét tekintve, mivel Víz elemű, eredendően az északi oldalon előnyös, de tompítja a tüzes, túl napos déli (Hírnév) területet. Táplálja a növényeket, ezért a fa elem segítője a keleti-dél keleti oldalon.
Óvatosan és előrelátóan érdemes cselekedni, hisz gondold el, a most még aprócska gesztenyefa pár év múlva impozáns méretűvé nő, és ősszel az összes levelét a kis tóba hullajtja.

Mélysége akkor jó, ha nem veszélyesen mély, gondolva a ház gyermek lakóira, viszont annyira igen, hogy a természetes vegetáció kialakulhasson benne. Ellenkező esetben gondoskodni kell a rendszeres tisztításról, ami költséges és fárasztó. Ugyanakkor a nyáron túlmelegedő víz ugyanúgy nem kedvez a benne burjánzó élővilágnak, mint a télen befagyott vízfelület, mely nem hagy előteret a jég alatt megbújó halaknak.

A kerti tó helyének kiválasztásánál szempontnak számít a napsütéses órák száma, ami azért lényeges, mert ha túl sokáig éri a nap, a felmelegedett vízben elszaporodnak a zöld algák, viszont, ha nagyon árnyékos helyre sikeredik, a barna algák csúfítják a vízfelületet. A házhoz sem érdemes túl közel telepíteni, mert túl intenzív csível töltik fel az otthont, kell, hogy megfelelő rálátás legyen, úgy is mondhatnám, hogy tudjon érvényesülni.
Az esztétikum, a jó érzés, a harmónia utáni vágyunk megsúgja, hogyan cselekedjünk.

Kerti tó telepítését ajánlott szakemberre bízni, mert nagyon lényeges a növények fajtája, mennyisége, a tó különböző paraméterei ahhoz, hogy virágzó, élettel teli kis élővilágot varázsoljunk otthonunk közelében.

A halak élő energiát csalogatnak a házhoz, ezért amennyiben alkalmas a tó mérete és helye, a Feng Shui ajánlja az aranyhalakat, melyek színüknél fogva a Tűz elemet képviselik, egyébként pedig a szerencse szimbólumai. Kerti tóban nehezen lehet szabályozni számukat, de inkább több legyen, mint kevesebb. Az elpusztult halállományt időben halászd ki, hogy a vizet ne fertőzze. A tó tisztasága alapvető követelmény, így igazán csak olyan embereknek érdemes belefogni egy ilyen vállalkozásba, akinek van ideje és türelme ezzel foglalatoskodni. Az elalgásodott, elkoszosodott víz negatív csít termel, amivel sokkal rosszabbul jársz, mintha nem is lenne tavad.

Akkor jó a tó elhelyezkedése, ha körbejárható, vagy több oldalról is megközelíthető, de ha egyik sem tud megvalósulni, legalább arra figyelj, hogy jól látható legyen, ablakból kitekintve, a kerti asztalnál vacsorázva, vagy a mászóka tetejéről is oda csalja pillantásokat.

A víz körül szép látvány a zöld növényzet, az agyag virágcserepek, sziklák, kövek, madár szobor, melyek az egyensúly, a kellemes hangulat, a nyugalom körülményei miatt fontosak. Legfontosabb persze a kerti pad, melyet úgy érdemes elhelyezni, hogy a legjobb rálátást nyújtsa a vízre.
Persze, ha házad látványa is rabul ejt, fordulj a ház felé, a lényeg, hogy amit látsz, azt táplálja a lelkedet.

 

Nézd meg akciós ajánlatainkat a  áruházunkban!

0 Hozzászólások

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*